Щохвилини нам умисно завдають мільйонних збитків
 
Україна очікує рішення Ради директорів Міжнародного валютного фонду 29 серпня про виділення нашій державі наступного траншу розміром 1,4 мільярда доларів США. Це означатиме, що разом із коштами Світового банку ми отримаємо майже два мільярди доларів. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи учорашнє засідання уряду.
Водночас він підкреслив, що у сучасних умовах «мати працюючу економіку і здоровий фінансовий сектор вкрай складно»: «Коли в країні йде війна, яка підтримується терористами з Російської Федерації, ми кожен день втрачаємо наш економічний потенціал».
За словами глави уряду, щохвилини Україні умисно завдають мільйонних збитків: «За нашими даними, терористи, вогонь яких коригується з боку Росії, точково б’ють по найважливіших об’єктах української інфраструктури: шахтах, електростанціях, теплових станціях, електромережах, залізниці, мостах, по комунікаціях та інфраструктурі». «Абсолютно зрозуміло, що це сплановані акції, щоб задушити нас економічно. Росія усвідомлює, що на відновлення Донбасу вже потрібні будуть не мільярди гривень, а мільярди доларів, які десь треба брати», — додав він.
Незважаючи на вкрай складну ситуацію, додав А. Яценюк, уряд продовжує співпрацю з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком та іншими іноземними кредиторами, які дають оцінку ефективності українських економічних реформ. Така оцінка буде дана 29 серпня, коли відбудеться засідання Ради директорів Міжнародного валютного фонду. «Кредити дають тільки тоді, коли бачать, що в країні проходять реформи і зміни. Якщо 29 серпня Міжнародний валютний фонд прийме рішення про виділення наступного траншу в розмірі 1,4 мільярда доларів США, то це означає, що ми рухаємося в правильному напрямку», — сказав він.
Водночас Прем’єр-міністр наголосив, що його не задовольняє швидкість і глибина економічних реформ, проте «поступ, який сьогодні у нас є, дає можливість сподіватися на економічну стабілізацію після того, коли в країні буде мир»: «А за мир в сучасних умовах треба боротися».
Щодо роботи уряду з іншими іноземними кредиторами, А. Яценюк зазначив, що Міністерство фінансів разом із Національним банком фактично вперше за останні шість місяців здійснили розміщення державних цінних паперів, «які були напряму придбані одним із провідних західних фінансових агентів»: «Мінфін розмістив на 2,2 мільярда гривень державних цінних паперів з тривалістю погашення 2,5 року під ставку 18,95%».
«Якщо один із найбільших світових іноземних банків прийняв рішення купити державні цінні папери України, які видані в гривні, на 2,5 року — це означає, що у них є віра в стабільність на валютному ринку і в економічне відновлення України», — зазначив прем’єр.
Глава уряду ще раз наголосив, що економічний розвиток країни «напряму залежить від подій на сході України». «Це знає країна-агресор — Російська Федерація. Тому для нас вкрай важлива стабілізація ситуації на сході», — сказав він.
Що стосується реформ, то, за словами прем’єра, уряд ухвалить рішення про повну демонополізацію ринку оцінювання та створення Державної регуляторної служби України. Він нагадав, що за президентства Віктора Януковича «була зроблена схема, де декілька фірм мали право на оцінку, і всі гроші йшли виключно їм». «Довго в коридорах влади виконувалося моє доручення — майже п’ять місяців. Так не хотіли скасовувати постанову. Сьогодні нарешті буде ліквідований цей корупційний інститут оцінювання», — наголосив А. Яценюк.
Метою Державної регуляторної служби буде зменшення бюрократії в країні, скорочення кількості регулюючих і контролюючих функцій та кількості чиновників. Прем’єр доручив на наступне засідання уряду винести проект постанови про істотне скорочення кількості інспекцій і регулюючих органів.
Учора в уряді мали з’явитися й заступники міністрів із питань євроінтеграції. Відповідні призначення анонсував А. Яценюк на початку засідання. Ще одне урядове нововведення стосувалося запровадження інституту Торговельного представника України. Такого собі «адвоката і прокурора українського бізнесу». А. Яценюк зазначив, що під час розробки цього рішення уряд, зокрема, вивчив досвід Сполучених Штатів Америки, «де Офіс торговельного представника є одним із ключових елементів зовнішньоекономічної політики». «Тому Торговельний представник України — це ключова рушійна сила з просування українських товарів у світі і захисту українського економічного інтересу», — сказав він.
 
Дослівно
 
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «У зв’язку з прийняттям рішення про створення Державної регуляторної служби, яка повинна займатися питаннями дерегуляції і отримує право скасування актів міністерств, які не відповідають законам України, та й здоровому глузду, — прошу, щоби на наступному засіданні Кабінету Міністрів було прийняте епохальне рішення про скорочення фактично вдвічі інспекцій, контролюючих і регулюючих органів».
 
Міністр фінансів України Олександр Шлапак, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.