Миколаївські екологи стали на захист унікального заповідного об’єкта, що вважається перлиною українського Причорномор’я, — Кінбурнської коси. Ще в грудні минулого року тодішній Президент Віктор Ющенко підписав указ про створення національного природного парку «Білобережжя Святослава», до якого ввійшли Кінбурнська коса, територія Очаківського та Березанського районів Миколаївської області, а також акваторія. Здавалося б, такий високий статус мав позбавити заповідник будь-якого клопоту. Та де там. Через півроку депутати Миколаївської облради надіслали послання вже нинішньому главі держави Вікторові Януковичу, в якому просять його скасувати указ свого попередника.
— Створення національного парку стало дуже важливою подією для всіх, кому не байдуже збереження природних багатств України загалом і Миколаївської області зокрема. Однак облрада під приводом захисту прав місцевих жителів ініціювала звернення до нового Президента про скасування статусу нацпарку, — заявив на вчорашній прес-конференції в Києві еколог, голова громадської ради при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області Олег Деркач.
За його словами, сьогодні в області розгорнулася справжня інформаційна кампанія з дискредитації ідеї створення національного парку на Кінбурнській косі. На різних зборах місцеві депутати й держслужбовці висловлюють недовіру центральним органам влади з цього питання, мотивуючи це просто: «Київ забере все».
— Змінювати статус заповідника з національного на регіональний, як того домагаються наші місцеві чини, — це однаково що просити чоловіка стати хлопчиком. У цьому нема ніякого сенсу, — вважає доктор біологічних наук Ярослав Мовчан. До того ж, на його переконання, для цього немає ніяких передумов.
— Підставою для скасування може бути або втрата природності цієї території, або форс-мажорні обставини. Ні того, ні другого там не спостерігається, — додає вчений.
Тим часом на тлі загальної істерії довкола Кінбурнської коси особливо затяті супротивники національного парку доходять до абсурдних заяв про те, що рожеві пелікани, прилітаючи туди, з’їдають усю рибу, чим позбавляють місцеве населення джерела харчування. У зв’язку з цим учасники конференції згадали історію про те, як кілька років тому місцеві браконьєри під тим само надуманим приводом попросту відстрілювали цих червонокнижних птахів.
— Доки триває ця кампанія, заповідні землі Кінбурна вже активно розпродуються, — продовжує Олег Деркач. — Світове павутиння вже рясніє оголошеннями про продаж ділянок біля моря для будівництва баз відпочинку.
Також на прес-конференції представили книгу-альбом Світлани Кустової про Кінбурнську косу. Під час презентації авторка відзначила: «Не доведи Боже,  щоб ця книга стала останнім і єдиним спогадом про Кінбурн».
Інша думка
На сайті Миколаївської облради зазначається: «Враховуючи звернення до обласної ради органів місцевого самоврядування, територіальних громад щодо ситуації зі створенням на базі регіональних ландшафтних парків «Кінбурнська коса» та «Гранітно-степове Побужжя» національних природних парків «Белобережжя Святослава» та «Бузький Гард», на сесії було прийнято звернення до Президента України з проханням захистити конституційні права громадян і розглянути питання щодо відміни указів Президента України «Про створення національного парку «Белобережжя Святослава» та «Про створення національного парку «Бузький Гард». Це звернення депутати обласної ради прийняли у зв’язку з тим, що при створенні національних парків не було проведено широке обговорення й не враховано думку та інтереси громад. До того ж створення національних парків проведено всупереч рішенням обласної ради».
На знімку: пташенята пісочника Морського.
Фото Світлани КУСТОВОЇ.