Кожен третій українець сидить на антидепресантах
Важко бути щасливим у наш час. Стреси, переживання, навантаження супроводжують сучасну людину повсюдно. Дедалі частіше атакують поганий настрій, пригніченість, хронічна втома, апатія. Такий стан називають депресією. Хоча це не зовсім правильно, тому що депресія — важке психічне захворювання. 
Раніше такі симптоми підпадали під визначення «меланхолія» або «нудьга». Та хоч би як називався такий стан, із нього хочеться якомога швидше вибратися. І допомогти у цьому, як уважають багато хто, здатні «таблетки щастя» — антидепресанти.
Експерти кажуть: нині мало не кожен третій українець приймає заспокійливі таблетки. Співвітчизники, надивившись реклами медпрепаратів, самі призначають собі ліки від безсоння, стресів, нервів і поганого настрою.
Медики б’ють тривогу: по-перше, «нервові» хвороби потрібно кваліфіковано лікувати, а по-друге, безконтрольне приймання «таблеток щастя» не обіцяє нічого доброго.
Сфера застосування антидепресантів у медпрактиці не обмежується лише боротьбою з нудьгою. За словами психіатрів, ці препарати мають різний спектр дії: одні заспокоюють і знімають тривожність, інші стимулюють. Тому антидепресанти призначають під час лікування колітів, вегето-судинної дистонії, гіпертонії та стенокардії, виразки тощо.
У фразі «всі хвороби від нервів» є чимала частка істини, адже інфаркт міокарда, інсульт, бронхіальна астма, ще низка захворювань виникають через тривалий вплив на людину негативних емоцій. Супутник пригніченого стану — тонус симпатичної нервової системи, внаслідок якого з’являються тахікардія, порушення роботи шлунка й кишечнику, ендокринні розлади.
Величезна проблема — самолікування. А ще — острах звернутися зі своєю проблемою до психіатра або психотерапевта — фахівців, що знають, як правильно лікувати такі депресивні стани.
«Таблетки щастя» повинні продаватися в аптеках лише за рецептами. До того ж аптека або кіоск зобов’язані мати ліцензію на види діяльності, пов’язані з обігом наркотичних засобів і психотропних речовин. Якщо дотримуватися букви закону, то без призначення психіатра купити антидепресанти неможливо. На практиці, на жаль, все відбувається інакше.
Антидепресанти можуть діяти на людину й негативно. Серед загальних побічних ефектів під час застосування показаних доз — безсоння, порушення, манія, можуть розвиватися галюцинації. Призначення антидепресантів протипоказано при деяких супутніх захворюваннях, серед яких велике значення мають епілепсія та тиреотоксикоз. Дослідження показали, що багато які антидепресанти можуть збільшити ймовірність суїциду в перші місяці терапії, особливо в дітей і підлітків...
Утім, для поліпшення настрою та емоційного стану можна спробувати обійтися природними й народними засобами. Сонячне світло, яскраві фарби, прогулянки на свіжому повітрі, спорт — натуральні антидепресанти. А ефірні масла лаванди, троянди, базиліку, чебрецю, імбиру підвищують життєвий тонус, проганяють тугу і зневіру. Головне — не хандрити!