До 2020 року 20% всієї енергії, яку споживають в ЄС, має надходити з поновлювальних джерел — це біопаливо, біомаса, вітер, сонце, гідроелектростанції. Мета амбітна? Останні звіти країн-членів свідчать про можливе... перевиконання цих планів.
Згідно з Директивою ЄС з поновлювальної енергетики країни-члени мають свої індивідуальні плани щодо поступового збільшення частки «зеленої» енергії. Десять з двадцяти семи держав уже випереджають намічені графіки, ще дванадцять — їх дотримуються. Лише п’ять країн — Бельгія, Данія, Італія, Люксембург і Мальта — поки що не можуть впоратися із завданнями. Якщо так триватиме і надалі, то для виконання своїх зобов’язань ці країни будуть змушені... купувати поновлювальну енергію в інших держав-членів ЄС або у третіх країн
— Прогнози свідчать, що країни ЄС ставляться до використання поновлювальної енергії дуже серйозно, — заявив Комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттингер. — Це позитивний знак для довкілля, оскільки збільшення частки поновлювальної енергії означатиме скорочення викидів CO2. Водночас це зміцнить нашу енергетичну безпеку. Крім того, нинішня ситуація є добрим сигналом для економіки. Інвестування в зелені технології та виробництво поновлювальної енергії стає перспективним. Тепер наше завдання — допомогти країнам-членам не лише досягти 20-відсоткової позначки, а й перевиконати ці плани. За розрахунками Єврокомісії, робота в цьому напрямі дозволить створити до 2020 року 2,8 млн. додаткових робочих місць. До речі, ще три роки тому частка поновлювальної енергії в ЄС була 9%. Приблизно 63% її генерувалося від біомаси та біосміття. Україна великого значення поновлювальним джерелам енергії не надає. Згідно з її Енергетичною стратегією на період до 2030 року частка «зеленої» енергії має бути на рівні 4%.