Щороку працівники ковельських держустанов беруть участь у Днях довкілля, акціях «Майбутнє лісу у твоїх руках», Днях землі. За останні три роки ними посаджено понад двадцять гектарів борів і березових гаїв. Не став винятком і 2010 рік. Працівники райдержадміністрації та райради на день змінили кулькові ручки та комп’ютери на меч Колесова, аби і самим посадити кількасот дерев. Найчастіше службовців запрошує до себе ковельське спеціалізоване лісогосподарське акціонерне товариство «Тур», яке очолює заслужений лісівник України Петро Смаль.

Щороку це підприємство висаджує 200—250 гектарів лісу. Поряд із традиційною сосною використовують й інші породи дерев: ялину, дуб, березу, ясен, акацію, липу. Посадковий матеріал завжди свій. Тому якість його висока.

Цього року кореспондент «Голосу України» застав ковельських управлінців на ділянках поблизу села Радошин. Вони засаджували сосною площі, де були проведені суцільні рубки. Землі тут бідні на перегній. Але навіть на них виросте ліс. Крім того, буде закріплено піски. Адже поруч найбільший у західному регіоні держави Радошинський піщаний кар’єр Укрзалізниці. Свого часу для закріплення пісків в області було висаджено десятки тисяч гектарів лісу. Не припиняється ця робота і нині.

— За 35 років існування нашого підприємства, — розповідає директор СЛАТ «Тур» Петро Смаль, — нами посаджено понад сім тисяч гектарів лісу. Це — ціле лісництво. Якби держава сприяла нам у цьому, то могли б садити у півтора рази більше. А так виконуємо ці роботи здебільшого за свій кошт. Маємо також проблему із виділенням площ під нові ліси. В районі багато земель, не придатних для сільськогосподарського використання, але отримати їх для заліснення дуже важко. Держава мала б спростити цю процедуру.

До речі, доля декого із ковельських керівників упродовж довгого часу теж була пов’язана з лісом. Голова районної ради Микола Гайдучик, наприклад, працював головним лісничим Ковельського держлісгоспу. Старі звички не скоро забуваються. Ось і цього разу Микола Григорович вирішив перевірити якість роботи добровільних помічників. Першим під його пильне око потрапив рядок, де працювала начальник районного фінансового управління Тетяна Марчук. Роботою «міністра фінансів» Ковельщини колишній лісівник залишився задоволеним, так само, як і роботою її колег.

Зауважу: на Волині традиційно участь у посадці лісу беруть керівники і працівники обласної держадміністрації та обласної ради, районних держадміністрацій та рад. Приємно відзначити, що за повоєнний період площі лісів в області зросли вдвічі. Сьогодні бори і діброви займають 34 відсотки її території. І якщо вже сам чиновник береться за меч Колесова, щоб посадити ліс, і виконує цю роботу з любов’ю, то переконаний — цей показник весь час зростатиме.

 

Волинська область.