Відразу два характерних випадки лісопорушень сталися нещодавно на околицях Бахчисарая в Криму. Загальний результат такий: хотіли заробити гроші на краденому лісі, а одержали великі штрафи.

Погожої весняної днини лісничий Михайлівського лісництва Бахчисарайського держлісгоспу Олександр Березнєв разом з підлеглими проводили плановий рейд у лісових масивах, що оточують місто. Маршрут патрульної служби пролягав через «проблемну зону» — унікальний ялівцевий гай на околиці Бахчисарая. Гай перебуває на балансі міськради, отже, цю територію спеціально ніхто не охороняє. Це дає можливість місцевому населенню, ховаючись від сторонніх очей, систематично господарювати тут, вирубуючи чагарники ялівця колючого. Діють порушники за відпрацьованою схемою: спочатку пиляють деревостій, дають йому засохнути, а через якийсь час повертаються за ним під покривом ночі. Забирають нижню метрову частину стовбура, придатну для виготовлення «ароматних» сувенірних виробів, решту залишають через непотрібність.

Цього дня тут орудували двоє жителів Бахчисарая, котрі вирішили заробити гроші на ходовій «сировині». Обох порушників піймали на гарячому, що у світлий час доби можна вважати певним успіхом у боротьбі з «ялівцевою мафією». Звичайно, зустріч із працівниками державної лісової охорони не входила в плани «дроворубів», але відмовлятися вони не стали, штраф і збиток оплатили добровільно. За шість спиляних стовбурів порушники виклали 960 гривень.

Інший приклад «любові до природи» — не менш злободенний. Двоє братів, уродженців Бахчисарая, котрі мешкають у кримській столиці, надумали заготовити дров на продаж. Вибрали для своїх цілей гарну породу — дуб, і місце — лісопосадки в урочищі Яшлау на території Ароматненської сільської ради Бахчисарайського району. Завівши бензопили, вони взялися валити дерева, що їм сподобалися. Однак благополучно забрати й продати добуту деревину «бізнесменам» не вдалося. Шум бензопил привернув увагу громадського інспектора з охорони лісу, який повідомив про те, що відбувається, лісникові. Той першим прибув на місце, дорогою викликавши на підмогу мобільну групу лісового господарства. Угледівши стража лісу, порушники кинулися до своїх «Жигулів». Лісник спробував перешкодити виїзду автомобіля, але брати лише додали газу. На щастя, номер машини лісник запам’ятав. Хоча пробивати ім’я власника по базі даних не довелося: скинувши «знаряддя», браконьєри... повернулися на прорубану ними ж «лісосіку». Тут на них чекала довга розмова з оперативною бригадою лісгоспу. Свою провину бензопильники категорично заперечували й підписувати протокол про правопорушення відмовилися. Бідолахи не знали, що державна лісова охорона правомочна не тільки перевіряти ліси інших користувачів, а й віддавати матеріали в правоохоронні органи без підписів самих порушників. Після цього інциденту лісники отримували телефонні дзвінки з погрозами, але оскільки зіштовхуватися з таким свавіллям лісоохороні не вперше, справі було дано подальший хід. Заподіяний збиток державі за спилювання 34 дубів оцінено в 14,500 гривень, матеріали передано в органи прокуратури, вирішується питання про порушення кримінальної справи.

Георгій Вервес, Максим Головань.