Відсурмили, відфанфарили. Відпіарились. Дайош 80 тисяч киян на суботник!
Міський голова    Л. Черновецький — з лопатою, секретар О. Довгий — з мітлою, почет грає королівський суботник.
Прибрано парки, гаї, з міста вивезено тисячі тонн сміття!
І ось — цирк поїхав, а глядачі (себто, кияни) — залишилися. У лайні по вуха. І де? За 15 хвилин від центру столиці, за триста метрів від станції метро «Славутич». Міські чиновники позначають цю територію як 11-й мікрорайон житлового масиву Позняки-Західні Дарницького району. У народі це називається Осокорки, вулиці Осокірська, Іжевська, там, де Аделаджа послав бога, даруйте — Посольство боже Аделаджі. Тут будинки приватного сектора упираються в озеро. Це мальовниче (здалеку) плесо розділяє з Дніпром лише невеличка коротенька дамбочка. Уранці по ній курсують у два ряди авто. І озеро, і Дніпро — наче на долоні. І тоді кожному це прегарне здалеку озеро зблизька більше нагадує помийну яму. Бруд, мотлох, тонни сміття! І — о диво! — повно відпочивальників. З довкружних висоток сюди, особливо у вихідні, стікається народ з дітьми: поніжитися на сонечку, похлюпатись у воді, посмажити м’ясце, порибалити нарешті. Але немає жодного (підкреслюю: жодного!) сміттєвого бачка. Немає їх і на вулицях селища. Цікавимося у бабусі, котра чимчикує з онуком у бік метро:
— Не знаєте, де б сміття... де б оце бачка знайти?..
— Та тут його зроду-віку немає. А я як раду даю? Я у себе на городі яке палю, яке закопую, хто молодший — на машині вивозить. Ото до метро або ще кудись. Та що ви дивуєтеся? Тут каналізації чортма, а взимку, як лінію вітер порве, то три дні без електрики сидимо... Тьмутаракань!
— І все ж таки тут хто-небудь коли-небудь прибирає? — допитуємося.
— Буває навесні з берегів трохи сміття згребуть, екскаватором яму вириють і тут же землею присиплять. Цьогоріч, здається, у квітні, годину попорпалися для годиться і квит. Скільки всього залишилося — жах, а все воно в озеро, а потім у Дніпро потрапляє. Бачте?
Бачимо! А чи бачать це чиновні мужі з КП «Київзеленбуд», «Плесо», «Київблагоустрій», є величезний сумнів. Завбільшки з оте натягнуте шатро нового Посольства Божого. Ні, ми абсолютно не проти цієї дивовижної релігійної споруди на березі озера. Ми дивуємося з тієї величезної труби, з якої стікають в озеро посольські нечистоти. Чи то, може, труба з «Євробазару», який отаборився відразу за Посольством? Тоді все ясно. На носі ж Євро-2012! Євротуристам — «Євробазар», киянам — помийне озеро з помийним Дніпром. Чи ви гадаєте інакше, пане Черновецький?!.
 
Фото автора.