Пільгових ліків немає і не буде, переконаний експерт Фонду «Суспільна безпека» Юрій Гаврилечко. Коментуючи ситуацію, що склалася, «Голосу України», він зазначив: винна у цьому існуюча система охорони здоров’я.

— Вітчизняних виробників дешевих ліків практично знищили. Фармакологічний ринок не регулюється. Щосили працюють корупційні схеми, — каже експерт. — Повернення грошей і компенсації за ліки для пільговиків за існуючими нині цінами не потягне жоден бюджет. Потрібно запроваджувати репресії щодо закупівель лікарських засобів. Сьогодні основний прибуток одержують дистриб’ютори та місцеві реалізатори. Потрібна державна монополія в цьому питанні, контроль вхідних цін. Як це було зроблено в Росії. Такі обмеження відразу позначилися й на цінах у роздрібній торгівлі.

Пріоритетом державної політики має стати здоров’я населення. Аптечний бізнес обурений спробою обмежити до певного рівня націнки на ліки. Мовляв, повинні діяти закони ринку. Але за цими законами хронічні хворі вигідні ринковій медицині...

Як уже писав «Голос України», аудит, проведений Рахунковою палатою, встановив, що торговельна націнка на ліки, ціни на які підлягають державному регулюванню, котра повинна бути не вища 37 відсотків, насправді у більшості вітчизняних аптек становила 150—200 відсотків, а в деяких доходила до 300! Водночас 14 відсотків українських родин не змогли купити медикаменти через їхню дорожнечу.