На Донеччині триває підготовка шкіл до нового навчального року. Школярі, які мешкають у визволених містах і районах, сядуть за парти   1 вересня. Про це повідомив директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Соловйов.

— У Слов’янську, який найбільше постраждав за час окупації, до навчальних закладів уже повністю поновили подачу електроенергії і води, триває ремонт. У Краматорську серйозно пошкоджена школа № 24, на останній сесії міської ради депутати прийняли рішення виділити фінансування на ремонт. Йдеться майже про 2 мільйони гривень. Тривають відновні роботи у Красному Лимані, — сказав керівник департаменту.

У Миколаївці, яка входить до Слов’янської міськради, ремонту потребують дві школи із п’яти і гімназія. Крім того, в одній зі шкіл снарядом пробило дах. «Потрібно якнайшвидше виконати першочергові відновні роботи. У разі, якщо по якійсь школі будівельники не встигають завершити ремонт до кінця серпня, необхідно визначити місця для тимчасового розташування учнів. Але навчальний рік у Миколаївці повинен розпочатися вчасно — 1 вересня», — підкреслила під час наради заступник голови облдержадміністрації Тамара Лук’янчук.

Через бойові дії в області пошкоджено близько 90 шкіл, 11 професійно-технічних навчальних закладів і 9 вишів. До нового навчального року із 1093 шкіл повністю готові 519 — майже половина, із 1158 дитсадків — 411. Допомагають уряд, міністерства, благодійні фонди, банки, а також Черкаська облдержадміністрація і департамент освіти Києва.

Поки що невідомо, як буде організовано роботу навчальних закладів у зоні бойових дій, у тому числі в обласному центрі. Юрій Соловйов каже, що в кожному місті і районі про це радитимуться з місцевими органами влади. Не виключено, що доведеться піти на дистанційне навчання. Виняток становлять першокласники: для них дистанційний варіант не передбачений.

— Ті батьки, які вимушено залишили свої будинки, вивезли дітей із зони проведення АТО і не планують повертатися, можуть забрати документи і перевести дитину до школи за місцем перебування. Система освіти не паралізована. Ми всі працюємо й обов’язково допоможемо зібрати й передати необхідні документи, — пояснив директор департаменту.

Якщо з відновленням зруйнованих шкіл ситуація зрозуміла, то для ремонту житла, яке пошкоджено під час бойових дій, держава ще не визначила джерело фінансування. Зараз для цього залучають кошти підприємств, а також благодійних організацій. 

Сесія відбудеться, якщо не відключать електрику

Навчальний рік у вишах Донеччини планують розпочати 29 вересня. «Так, ми передбачаємо і зберігаємо впевненість у тому, що плани здійсняться, — пояснив «Голосу України» секретар Ради ректорів Донецької області Олександр Анопрієнко. — Але спочатку потрібно провести літню сесію, початок якої перенесено на 1 вересня. Якщо умови дозволять, то сесія відбудеться в першій половині наступного місяця. Якщо ні — або в дистанційному режимі приймемо іспити, або Міністерство освіти вчергове перенесе. Адже якщо не буде електрики й Інтернету, про яке дистанційне складання мова?».

Серед вишів області найскладніша ситуація — в навчальних закладах Горлівки, де тривають бойові дії і де пошкоджено будівлі. Неспокійна ситуація відлякує абітурієнтів. Хоча у приймальних комісіях і достатньо заяв, швидше за все, вчорашні випускники оберуть спокійніші регіони. Наприклад, у Донецькому національному технічному університеті в середньому конкурс — двоє осіб на місце. Але оригінали документів принесли одиниці. «Очікуємо, що на перший курс наберемо лише 40 відсотків студентів — тих, хто прийде до нас без сертифікатів ЗНО або хто не потрапив на бюджет в інших областях», — припускає Олександр Анопрієнко.

Відчутних втрат зазнає Донецький національний медичний університет, де раніше навчалися майже 2 тисячі іноземних студентів. Це приносило вишу 70—80 мільйонів гривень на рік. Тепер іноземці продовжать здобувати освіту у спокійніших регіонах. А на донецькі навчальні заклади чекають важкі часи.

Донецька область.