Відкриваючи учорашнє засідання уряду, Прем’єр-міністр Микола Азаров анонсував ухвалення декількох «соціально важливих постанов». Перший із запланованих до розгляду документів визначає графік доплати до пенсій, державних допомог та компенсацій у зв’язку зі встановленням нових соціальних стандартів з 1 січня 2010 року. За словами прем’єра, доплату проводитимуть таким чином: у травні — за січень і лютий, у червні — за березень і квітень. «Такі доплати отримають більш як 9,5 мільйона пенсіонерів та близько 1,5 мільйона громадян, що отримують державні допомоги та компенсації», — повідомив він та додав, що для забезпечення цих виплат буде додатково виділено 4,4 мільярда гривень та що середній розмір пенсій істотно збільшиться вже з 1 травня.
Ще одна постанова стосується підвищення посадових окладів у бюджетній сфері. М. Азаров повідомив, що документ передбачає підвищення посадового окладу (тарифної ставки) для першого тарифного розгляду єдиної тарифної сітки. «Як відомо, більше двох років ця ставка була заморожена і становила 545 грн. З 1 квітня цей показник буде поетапно підвищуватися до розміру мінімальної заробітної плати. Підвищення посадових окладів отримають понад 3,5 млн. працівників освіти, культури, охорони здоров’я, науки тощо», — пообіцяв глава уряду. Крім того, за цією постановою перерахунок посадових окладів буде здійснено з 1 січня 2010 року. За словами прем’єра, працівникам бюджетної сфери буде перераховано зарплату за січень—квітень 2010 року, а різницю доплачено протягом травня—червня. Загалом протягом нинішнього року уряд планує збільшувати розмір мінімальної зарплати та посадові оклади в бюджетній сфері як мінімум п’ять разів. Під час наступного брифінгу віце-прем’єр Володимир Семиноженко додав, що у 2010 році мінімальна зарплата зросте на 38 відсотків, мінімальна пенсія — на 28, а прожитковий мінімум — на 25 відсотків.
Під час учорашнього засідання Кабмін розглянув законопроект про внесення змін до закону «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України», котрі, за словами глави уряду, створять умови для повернення заощаджень «незалежно від передвиборних обіцянок» та щоб «люди ніколи більше не відчували гірку образу від обману на кшталт так званої Юлиної тисячі. Як уточнив під час брифінгу міністр фінансів Федір Ярошенко, забезпечити такий підхід планується за допомогою автоматизованого реєстру вкладників та реєстру страхувальників і застрахованих осіб. Щоправда, реалізацію «ощадбанківських» обіцянок нинішній уряд планує розпочати лише з наступного року. «Зараз ми розпочинаємо роботу над проектом держбюджету 2011 року, і виплати проводитимуться виключно в межах коштів, які будуть передбачені законом про держбюджет», — сказав міністр.
Все це дає змогу прем’єру стверджувати, що «в країні стало легше дихати», а «різким контрастом до позитивного настрою країни, до змістовної роботи влади стала деструктивна поведінка так званої опозиції». Утім, із не вельми велелюдних вівторкових опозиційних акцій М. Азаров зробив висновок, що «люди не хочуть витрачати сили і час на «комітети захисту збанкрутілих політиків», щоб вони сховались за депутатську недоторканність тоді, коли правоохоронні органи енергійно розслідують небачену корупцію і зловживання попередньої влади». Отож і вимоги опозиції поінформувати суспільство про зміст угод, котрі планується підписати під час офіційного візиту президента Російської Федерації, він назвав «театральною істерикою з тієї ж опери».
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.