Щодня онкологічне захворювання діагностують у 450 громадян України. Щорічно це число збільшується і, за прогнозами, — тільки зростатиме. У середині століття рак вийде на перше місце серед причин смертності населення. Протистояти страшній недузі можна лише спільно, одних зусиль медиків недостатньо. Потрібна постійна державна підтримка, вважає директор Національного інституту раку Ігор Щепотін.
— На жаль, фінансування боротьби з онкозахворюваннями останніми роками не збільшилося, проте є державна програма, яка покриває приблизно 20—25 відсотків лікування хворих, які його особливо потребують. Запорука успіху лікування хвороби — в ранньому її виявленні. Рак на І і ІІ стадіях можна вилікувати повністю, — каже головний онколог Мінохорони здоров’я України. — Крім того, важливо, що онкологію взяло під своє крило й почало курирувати вище керівництво нашої країни. Це збільшило увагу до проблеми, адже боротися з нею потрібно в масштабах усієї країни.
Вітчизняні онкологи готуються до Конгресу директорів онкологічних інститутів країн СНД, який відбудеться 12—14 травня на базі Національного інституту раку. На ньому планується обговорити можливість прийняття Національного плану боротьби з онкозахворюваннями, розробленого в Україні, як міждержавного документа в масштабах СНД.
— Це висока оцінка того, що ми робимо. Крім того, це створення єдиного онкологічного простору, можливість вільного обміну досягненнями, — прокоментував директор Інституту раку.
Система вітчизняної онкологічної допомоги розвивається, шукає нові підходи в лікуванні й реабілітації хворих. Так, за словами Ігоря Щепотіна, готується презентація Доктрини надання допомоги в лікувальній установі.