Під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що уряд домігся важливого перелому у сфері державних фінансів. За його словами, у квітні уряд не тільки виплатив близько 5 мільярдів гривень за боргами попередників, а й повністю профінансував усі бюджетні видатки, а надалі увагу уряду буде сконцентровано на виконанні чинної з 1 травня норми про підвищення пенсій та заробітних плат у бюджетній сфері для тих, чиї доходи були нижчі за прожитковий мінімум.
Розповідаючи про нещодавнє засідання комітету з питань економічного співробітництва україно-російської міждержавної комісії, прем’єр наголосив, що «теми, які гальмували розвиток нашої держави, зняті», тож «тепер Україна прискореними темпами почне оновлювати свій економічний потенціал, рівень життя людей динамічно підвищуватиметься». М. Азаров підкреслив, що на розвиток домовленостей президентів України та Росії під час засідання комітету було погоджено стратегічну дорожню карту двосторонніх відносин та вже «здійснено практичні кроки за наміченим нею маршрутом». До таких кроків він відніс рішення уряду Росії про скасування ввізного мита на газ, тож з квітня 1 тисяча кубометрів газу коштуватиме для України на 100 доларів дешевше. «За квітень нам потрібно заплатити приблизно на 2 мільярди гривень менше, ніж Україна була винна за попередніми кабальними угодами», — зазначив М. Азаров.
Серед інших «практичних результатів засідання комітету з економічного співробітництва» глава уряду назвав скасування ввізного мита для українських труб, домовленість про отримання російського кредиту на будівництво двох ядерних реакторів, про спільне будівництво в Україні заводу з виробництва ядерного палива та про виробництво літаків сімейства Анів. Також Україна і Росія домовилися про складання своїх продовольчих балансів «з урахуванням можливостей одне одного», що має відкрити російський ринок для українського м’яса, молока, цукру, зерна. Не вдаючися у деталі, М. Азаров додав, що загалом досягнуто домовленості про співробітництво в авіабудуванні, суднобудуванні, будівництві автомагістралей, у галузях зв’язку і транспорту. «Більш детально на цьому зупинятися не буду, оскільки значна частина членів уряду брали участь у засіданні комітету», — сказав український прем’єр.
Проте вчора трохи світла на плани співпраці в суднобудуванні пролив російський прем’єр Володимир Путін. Зустрічаючись із президентом російської Об’єднаної суднобудівної корпорації Романом Троценком, він доручив останньому взяти під контроль інтеграцію до Об’єднаної суднобудівної корпорації українських державних підприємств: феодосійського заводу «Море» та миколаївської «Зорі-Машпроект». При цьому В. Путін особливо наголосив, що Україна є головним постачальником важливого чи унікального комплектування для суднобудівної галузі Росії, без якого вона відчувала б серйозні ускладнення. Постає логічне запитання: а хіба без інтеграції до складу російських корпорацій українські державні підприємства не можуть на взаємовигідних умовах поставляти їм комплектуючі?
Коментуючи повідомлення про плани з об’єднання «Нафтогазу» та «Газпрому», М. Азаров підкреслив, що наразі це лише ідея В. Путіна, котра заслуговує уваги, «оскільки зроблена прем’єр-міністром дуже великої держави — нашого сусіда, зроблена, звичайно, з благих намірів». Та хіба ми не знаємо, куди дуже часто заводять «благі наміри»?
Уже традиційно прем’єр згадав і «так звану опозицію». «Чудово розуміючи безповоротність позитивних змін для нашої держави після відновлення співробітництва з Росією, відчуваючи, що втрачає грунт під ногами, так звана опозиція вдалася до звичних для неї брехні, провокацій, істеричного створення безглуздих «комітетів порятунку», — зазначив він. У зв’язку з цим зауважимо, що першим свій підпис під відозвою про створення Народного комітету порятунку України поставив Іван Дзюба, далі йдуть Мирослав Попович, Дмитро Павличко, Юрій Мушкетик, Костянтин Морозов... Невже глава українського уряду справді вважає, що ці люди є звичними до брехні та провокацій?