З наближенням 24-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС усе більше політиків та журналістів згадують про трагічну долю тридцятикілометрової зони відчуження. Цю заборонену територію можна обговорювати з різних боків. Запитайте про неї у еколога — отримаєте розповідь про одну з наймасштабніших у світі атомних аварій й катастрофічні не лише для України та її сусідів, а й для всієї планети наслідки. Запитайте у політика — отримаєте розповідь про розмір компенсацій та пільг, які держава щороку сплачує чорнобильцям. Запитайте у лікаря — почуєте вражаючі дані про зростання онкозахворювань. Запитайте в етнолога — почуєте про втрату цілого унікального регіону — Українського Полісся, його самобутньої культури. Спільне у цих відповідях одне — усі вони фіксують втрати: людей, природи, коштів. Нині залишилося лише 270 чоловік, які вирішили всупереч усім загрозам не втрачати рідну домівку. Це — самосели, котрі досі живуть в екстремальних умовах зони відчуження. 
Наказ снайперу — стріляти по знамену СРСР
Їхні діди й прадіди жили тут споконвіків. Ловили рибу в Дніпрі й Прип’яті, збирали гриби, полювали, орали землю, вирощували картоплю й жито. Цей плин життя був перерваний атомною катастрофою. О першій годині 23 хвилини 40 секунд 26 квітня 1986 року перший, а слідом за ним другий, вибухи зруйнували реактор 4-го блоку Чорнобильської АЕС ім. Леніна. У реакторі було 192 тонни ядерного палива (діоксиду урану). В навколишнє середовище потрапили від п’яти до тридцяти відсотків цієї кількості. Хмару, що виникла над ЧАЕС, вітер поніс на північ, накривши собою Українське Полісся, деякі регіони Білорусі й Росії. Незабаром радіоактивні викиди науковці виявили у Швеції, Фінляндії, а згодом — у Польщі, Німеччині, Франції, на інших територіях. Радіація проникла в атмосферу усієї Північної півкулі.
Із 30-кілометрової зони навколо станції було евакуйовано і відселено більше 150 тисяч осіб із 179 населених пунктів. Ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській атомній працювали позмінно: ті, хто набирав максимально допустиму дозу радіації, виїжджали, а на їхнє місце прибували інші. Основна частина робіт була виконана у 1986—1987 роках, у них взяли участь приблизно 240 тисяч осіб. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки — близько 600 тисяч.
Будівництво укриття над місцем вибуху завершили в кінці листопада 1986 року. Цікавий випадок про це розповідав кінооператор Віктор Крипченко, що знімав у той час у зоні. Голова урядової комісії з ліквідації наслідків аварії, заступник голови Ради Міністрів СРСР Борис Щербина на час закінчення саркофагу був у від’їзді. Коли повернувся — побачив червоний прапор Радянського Союзу на вершечку труби укриття. І наказав снайперу стріляти по знамену. Про думки й мотиви високого урядовця можна тільки здогадуватись...
Те, що не закінчили фашисти,завершила катастрофа
Нині загальна площа зони відчуження становить дві тисячі 598 квадратних кілометрів. Незважаючи на заборони та попередження медиків, після аварії сюди повернулися люди. У перші роки вони вивішували на будинках таблички «Живе господар». А зараз, через 24 роки, вже й так видно, живе хтось у хаті чи ні. Нежилі обійстя заросли і тепер мають такий вигляд, ніби покинуті міста. На одному з будинків у зоні прибита табличка з гордим написом: «Живуть господарі, і рід наш не переведеться».
Село Теремці Чорнобильського району розкинулось у мальовничому місці, де Прип’ять впадає у Дніпро. Нині тут живе 40 самоселів. «І це так страшно, коли корінні люди, які тут справіку жили — поліщуки, тепер називаються «самосели»», — говорила Ліна Костенко. Поетеса, яка присвятила кілька років свого життя Чорнобильській зоні.
Один з жителів цього села, з яким я познайомився, — Кузьмович. Так його називають односельці. Брати інтерв’ю у Івана Кузьмовича Раєнка для журналіста — одне задоволення, бо через брак спілкування дідусь надзвичайно приязно ставиться до усіх гостей, охоче розповідає про себе ще й за стіл запрошує.
— Народився я 1934 року у Теремцях, — розповідає Іван Кузьмович. — Брат Василь — 1918-го, сестра Ольга — 1925-го. Батько Кузьма Михайлович теж тут народився у 1892 році. З 1941-го до 1945-го батько й брат воювали. 1942 року німці спалили наше село. Мешканців на катері річкою Прип’ять під конвоєм, з вівчарками вивезли у концтабір у Чорнобиль. У школі був цей концтабір. Кілька місяців були із мамою там. Потім втекли у село Осташів. Потім ховались у лісах Білорусі, у селі Нижні Жари, що за вісім кілометрів звідси. Як наступив фронт і повернулися червоні, я був у них як син полку. Годували нас. Хотіли забрати мене із собою — мати не дала. Якось украв у них протигаз, порізав на рогатки. Посварили мене — кажуть «не крадь — ти ж наш». Та й німці були всякі. Один дав мені шоколадку у тій школі у Чорнобилі. А якось я попав німцю з рогатки у пілотку. Пригрозив пальцем — мовляв, не роби так. Наприкінці 1945-го батько й брат припливли з війни у село на одному пароплаві — «Молотов». Але не впізнали один одного, поки не спитали прізвища. «Так це ж син мій», — розплакався батько. Коли повернулись з війни батько й брат, пошили мені одяг, купили зошити гарні, ходив я фраєром. Купили корову. І зажили... Ходив я до школи, ходив у сезон до радгоспу на роботу. У 1946-48 роках були дуже великі податки. Треба було за рік здати 120 яєць, 220 літрів молока, 45 кілограмів м’яса. Де хочеш — там і візьми. Як не здав, заберуть щось із дому. У 1953-му забрали мене в армію. Служив у Німеччині. У 1956-му звільнився, приїхав у село, перезимував — і в Київ. З 1957 року служив у міліції п’ять років. Охороняв будинок уряду, Верховну Раду, Києво-Печерську лавру. Вітався за руку з Сидором Ковпаком, Дем’яном Коротченком. А службове житло у мене було у клубі Кабміну. Йдуть міністри — а моя дружина пелюшки розвішує.
Коли сталася аварія на ЧАЕС, я саме був тут, будував хату. 4 травня 1986-го була евакуація. Поїхав до Києва. Приїздив сюди, слідкував за хатою. А в 1997 році переїхали з дружиною в Теремці, у липні 2003-го вона померла, з тих пір живу тут сам. Двоє дітей — син Микола і донька Тетяна із сім’єю, онук Артем — живуть у Києві. Приїздять до мене і діти, й родичі, і знайомі.
Ось така історія самосела-оптиміста Кузьмовича.
Корову до бугая треба було у Білорусь вести, але зараз не пускають
Ще одні самосели, з якими я познайомився, — Василь і Мотрона Лаврієнки та Катерина Кондратенко.
Катерина Кондратенко (1926 року народження) потрапила до Німеччини у 1942-му і була там до 45-го. Працювала у господаря. Розповідає, що хоча й роботодавець був непоганим, вона дуже плакала за рідною домівкою, дитя ще була. Але встигла роздивитися, як жили німці.
— Були у них і молотарки, і косарки, і млини свої — добре жили. Годували худобу, здавали державі. Ще до війни, коли була голодовка, — згадує баба Катя, — їздили з батьком і мамою в якесь село Кищенці (на Україну, як тут кажуть). Там була менша голодовка. А потім назад, додому. Отак прожили все горе, хату свою збудували у 1974-му. Чоловік Микола пройшов і фінську війну, і Велику Вітчизняну. Сім разів був поранений, мав багато нагород — п’ять медалей, «За відвагу», солдатський орден Слави. Помер у 1994 році. Виселили нас четвертого травня 1986 року. Сказали, на три дні. Коли стало зрозуміло, що назавжди, то давали машину — їдь забирай щось, що пропустять вивезти. Та незабаром (у тому ж таки 1986 році) восени ми з чоловіком Миколою повернулись сюди, додому. Бо удома таки краще, ніде не поселялись, не брали хату. Восени їздили машини по селу — знову виселяйтесь. Та ми вже не поїхали нікуди.
Дочка баби Каті Мотрона та її чоловік Василь, які теж живуть у Теремцях, тримали корову, але три роки тому відмовилися. «Їй треба був бугай. Раніше водили у Білорусь — 25 кілометрів в один бік. А зараз — кордон, не можна. Старець од старця загороджується», — каже баба Катерина. У неї в Білорусі живе рідний брат Іван, 1929 року народження. Вже п’ять років вони не бачилися...
Щоосені до села приїздить радіологічна лабораторія. Беруть на аналізи продукти, землю, попіл з печі. Потім привозять довідки — це все безкоштовно. Василь каже, що результати аналізів у кілька разів нижчі за допустиму норму. Стежать за криницями. Якщо в хаті ніхто не живе —колодязь закопують. Василь Лаврієнко тримає кобилу Зорьку. Навесні він оре всім жителям городи. Іван Кузьмович Раєнок каже, що Василя треба зробити головою села, — такий він добрий до людей.
Поки у селі живуть хоч кілька людей, воно й не переведеться. Так думають у Теремцях і живуть — усупереч наказам, заборонам і погрозам.
На знімку: самосел села Теремці Іван Кузьмович Раєнок.
Фото автора.