Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я під час засідання розглянув питання про стан організації медичного забезпечення населення та учасників антитерористичної операції.
Народні депутати, представники урядових та громадських організацій обговорили наявні проблеми в цій сфері, зокрема відсутність єдиних норм та системи медичного забезпечення учасників АТО, недостатнє кадрове та матеріальне забезпечення військових мобільних госпіталів тощо.
Крім того, до уваги було взято проблеми в організації медичного обслуговування населення у східних регіонах та напружену санітарно-епідеміологічну ситуацію в місцях дислокації військових формувань та населених пунктах, розташованих в зоні АТО.
Як зазначила голова комітету Тетяна Бахтеєва, з початку року захворюваність на вірусний гепатит А у Донецькій області зросла майже на 50%, а в Луганській — на 22% порівняно з аналогічним періодом 2013-го. За її словами, зростає й захворюваність на сальмонельоз, ротавірусний ентерит, гострі кишкові інфекції, до того ж переважно серед дитячого населення.
«Практично не проводиться планова вакцинація дітей від інфекційних хвороб, що становить пряму загрозу виникнення масових спалахів інфекційних захворювань та епідемій», — зазначила народний депутат. 
Вона також звернула увагу присутніх на те, що лікарні Донбасу, які були розраховані на забезпечення медичного обслуговування в мирний час, нині зорієнтовані на надання допомоги пораненим військовим та цивільним, кількість яких продовжує зростати. «Жодна з медичних установ не має достатньо хірургічного інструментарію, необхідних знеболювальних та протизапальних ліків, антибіотиків і препаратів для зупинки крові, перев’язувальних матеріалів, шприців, систем та інших витратних матеріалів», — наголосила Тетяна Бахтеєва.
До того ж, за її словами, ці медичні заклади продовжують надавати допомогу людям з онкологічними, серцево-судинними та іншим захворюваннями.
Отже, було ухвалено рішення утворити при комітеті робочу групу для узагальнення пропозицій учасників засідання, підготовки проекту відповідного рішення та розробки нормативно-правових актів, спрямованих на покращення медичного забезпечення населення та осіб, які беруть участь в антитерористичній операції.
 
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.