У лісі поблизу села Долішній Шепіт Вижницького району днями застрелили самку червонокнижного зубра. Голову, ратиці та шкіру тварини знайшов єгер Берегометського державного лісопромислового господарства. Міліція вважає, що злочин скоєно приблизно 12 квітня, затримано двох підозрюваних.
Останній випадок убивства зубра на Буковині трапився напередодні Різдва неподалік села Банилів-Підгірний Сторожинецького району Чернівецької області. Цей факт тоді лісники та правоохоронці намагалися приховати. Кримінальну справу порушити відмовлялися: мовляв, тварина загинула в природній спосіб. Лише втручання ЗМІ змусило прокуратуру змінити рішення. Невдовзі було затримано браконьєрів, нині справа розглядається у Шевченківському суді м. Чернівці.
Якщо відстріл рідкісних тварин чинять зубожілі місцеві мешканці — щоб прогодувати дітей, це ще можна якось пояснити. Але коли зубра вбивають можновладці — задля власної втіхи або для своїх київських зверхників, це інакше, як брутальним злочином, не назвеш. Стосовно смерті чергового зубра серед єгерів і лісників розповсюджуються саме такі чутки. Кажуть, що його «замовило» лісове керівництво, під яким захиталися крісла, — щоб пригостити свіжиною київське начальство.
До речі, в березні сесія Чернівецької обласної ради доручила Чернівецькій ОДА розробити регіональну програму зі збереження зубрів та звернулася до Кабміну й парламенту з клопотанням про підвищення штрафних санкцій за незаконний відстріл. Також депутати ініціювали проведення мисливської таксації (обліку) зубрів. Її результати виявилися невтішними. Якщо в 2008 році на території Буковини налічувалося 79 зубрів, то за результатами візуального спостереження на місцевості цього року вдалося виявити лише 28.
Як заявив новий голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв, через загрозу повного винищення буковинських зубрів він змушений взяти ситуацію під особистий контроль. Правоохоронців і лісників попереджено, що за кожним випадком убивства тварин буде проведено ретельне розслідування. На останній прес-конференції М. Папієв заявив, що має намір змінити все лісове керівництво в області, а також викрити схеми, за якими на Буковині хаотично вирубувалися цінні породи дерев і контрабандою під «кришуванням» окремих правоохоронців масово вивозилися за межі країни.
Чернівецька область.