Інформуючи на початку вчорашнього засідання уряду про «перший за останні роки офіційний візит президента Російської Федерації Дмитра Медведєва до України», Прем’єр-міністр Микола Азаров зауважив, що хоч це буде й не перша зустріч президентів України і Росії, проте «за складом питань, широтою охоплення проблем двосторонніх відносин, за вагою того, що буде обговорюватися, за впливом на подальший розвиток наших відносин нинішні переговори не рядова, а поворотна подія». 

 Відтак М. Азаров повідомив, що під час засідання буде затверджено директиви українській делегації на переговорах з Росією. У зв’язку з цим журналістів цікавило, чи відповідає дійсності інформація про наміри української влади віддати Росії український авіапром в обмін на зниження ціни на газ. Проте віце-прем’єр Сергій Тігіпко, котрому довелося відповідати на це запитання, запевнив, що на засіданні уряду це питання «не обговорювалося по конкретних підприємствах». С. Тігіпко припустив, що ціна на газ для населення і підприємств комунальної форми власності не підвищуватиметься, якщо під час переговорів буде домовлено про ціну на газ, яка не перевищуватиме 240 доларів за тисячу кубометрів. А поки такої домовленості не досягнуто, то проект бюджету на 2010 рік передбачає 20-відсоткове підвищення ціни на газ, визнав віце-прем’єр. Проте не зрозуміло, чому уряд пов’язує ціну на газ для населення з результатами україно-російських переговорів, адже населення споживає значно дешевший газ вітчизняного видобутку.

Під час учорашнього засідання Кабмін схвалив законопроект про внесення змін до деяких законів стосовно протидії протиправному поглинанню підприємств. За словами С. Тігіпка, в цьому разі запропоновано революційне рішення: якщо акціонери не можуть зібрати збори із 60-відсотковим кворумом, то через 20 днів мають відбутися повторні збори, для яких достатньо 50-відсоткового кворуму. Крім того, пропоновані зміни посилюють кримінальну відповідальність (від 2 до 10 років) за підробку документів, за фізичне захоплення підприємств і установ та отримання фіктивних прав на майно.

Ще один, схвалений урядом законопроект, передбачає концентрацію в органах Пенсійного фонду функції зі збору звітності платників пенсійних внесків. За словами М. Азарова, це дасть змогу зменшити на 3 мільйони кількість звітів та приблизно на 400 тисяч кількість перевірок суб’єктів підприємницької діяльності. Пропонується значно скоротити кількість звітів і перевірок у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування. Також М. Азаров повідомив, що уряд планує усунути диспропорцію в розмірі пенсій військовослужбовців. Це пов’язано з тим, що більш як 9 тисячам військових пенсіонерів, які проходили службу на об’єктах з обслуговування ядерної зброї, у складі екіпажів підводних атомних човнів, на полігонах із випробуванням ядерної зброї, на космодромі «Байконур», не нараховували надбавки за особливі умови служби. «Сьогодні ми внесемо зміни до порядку перерахунку пенсій військовослужбовцям і ліквідуємо цю несправедливість», — наголосив глава уряду. Водночас С. Тігіпко повідомив, що Прем’єр-міністр заборонив будь-які революційні кроки стосовно пенсійної реформи. «Про це нині навіть ніхто не каже. Ніякого збільшення пенсійного віку не буде: ні жінкам, ні чоловікам», — сказав віце-прем’єр.