Більшість українців висловлюються за необхідність проведення реформи охорони здоров’я і впровадження страхової медицини. Такого висновку дійшли експерти Київського інституту проблем управління імені Горшеніна за результатами проведеного ними всеукраїнського дослідження громадської думки.
Згідно з даними дослідження, переданими УНІАН, переважна більшість громадян України (92,3 відсотка) вважають, що країні потрібна реформа системи охорони здоров’я. Протилежну думку мають лише 3,1 відсотка опитаних, а 4,6 — було важко відповісти на це запитання.
Майже кожен другий українець (41,4) вважає, що медицина в Україні повинна бути страховою. Більше чверті громадян (28,7) висловили думку, що медицина в нашій країні має бути безоплатною, а 22,6 відсотка виступають за те, щоб була і державна безоплатна медицина, і приватна платна. Іншою хотіли б бачити медицину в Україні 2,1 відсотка респондентів, а 5,2 — було важко відповісти на це запитання.
Також дослідження показало, що близько третини громадян України (35,8) відвідують медичні установи раз на рік, а менш як чверть (22,7) — раз на квартал. Раз на місяць і частіше відвідують лікарів 18,4 відсотка опитаних і майже стільки ж (16,3) — раз на два роки і рідше. Заявили, що ніколи не відвідують медичні установи 3,5 відсотка українців, а 3,3 — було важко відповісти на це запитання.
Більшість українців (72) незадоволені якістю медичного обслуговування, яке отримують.