Походи до стоматолога киянка Наталя Надич завжди відкладає «на потім». Востаннє у свого «найулюбленішого» лікаря вона була рік тому. Тоді в дівчини прорізався перший зуб мудрості. Днями побувати у стоматологічному кріслі її знову змусила «нижня вісімка». Та тільки цього разу хвора дочекатися не могла прийому лікаря.
— Я знала, що може підвищитись температура й запалитися лімфовузол, — каже Наталя. — Але до того, що сталося зі мною, я просто не була готова. У мене розпухли всі ясна. Я не могла нічого ні вкусити, ні прожувати. На додачу до всього ще й на язиці з’явилося кілька прищиків, неприємні відчуття від яких просто не можна передати словами.
Спочатку дівчина намагалася впоратися зі своєю недугою народними засобами — содою та ромашкою. Коли через два дні полегшення не було, а йти до лікаря дуже не хотілося, вирішила зайнятися самодіагностикою.
— Написала свої симптоми в пошуковому вікні в Інтернеті. Й отут почався справжній фільм жахів. Уже на першому медичному форумі я начиталася про всі наслідки своїх болячок. Комусь розпухлі ясна зрізали й накладали шви. Хтось всі свої 32 ледве не втратив через цю недугу. До того ж усі розповіді ще й ілюструвалися відповідними фотознімками. Коротше кажучи, через годину читання чужих «історій хвороби» мої зуби почали боліти ще більше. Тільки-но я підходила до дзеркала, бачила там фото з Інтернету зі зрізаними яснами.
Після пари ковтків заспокійливої настойки глоду дівчина зателефонувала до стоматологічної клініки.
— Я так себе накрутила, що, здавалося, в мене вже всі зуби хитаються. Йдучи на прийом до лікаря, готувала себе до всього, в тому числі й до найнебезпечніших операцій.
Та тільки лікар побоювань своєї пацієнтки не поділив. «Сказав, мовляв, це звичайна ситуація: через зуб мудрості пішов запальний процес. Порадив до кінця тижня постійно полоскати, а потім знову до нього прийти. І найголовніше — заборонив надалі на медичних форумах зависати. До речі, хоч доктор мені нічого не робив, зуби справді стали менше боліти. Тож правду кажуть: усі наші хвороби — від голови», — підсумувала Наталя, що стала ще на один зуб мудріша.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.