Межиріччя Дністра і Дунаю, а сьогодні там розташовуються всі південні райони Одеської області, — дуже красиві місця: степ, водні й водно-болотисті угіддя, дивовижний тваринний і пернатий світ. Тож не дивно, що 13 листопада 2009 року указом Президента України там було створено Нижньодністровський національний природний парк «з метою збереження, відновлення і раціонального використання унікальних природних комплексів нижньої частини річки Дністер».

 

Національний природний парк розташовано в дельті Дністра на територіях Білгород-Дністровського, Біляївського та Овідіопольського районів. Відповідно до указу площа земель парку становить 21311,1 гектара, в тому числі 3700 гектарів земель, які вилучаються й передаються йому в постійне користування, і 17611,1 гектара, які входять до його складу без вилучення в землекористувачів.

Останні півтора року для адміністрації національного природного парку були часом, швидше, вирішення адміністративних і організаційних питань, аніж вирішення головного завдання — зберігати, відновлювати й раціонально використовувати унікальні природні комплекси нижньої течії Дністра. І поки вирішуються оргпитання, товстосуми, не обтяжуючи себе дотриманням вимог чинного законодавства, почали зводити в національному природному парку шикарні особняки, знищуючи унікальну природну заплаву. Парадокс: після створення національного природного парку унікальна біологічна розмаїтість дельти Дунаю перебуває в набагато більшій небезпеці ніж до указу.

«Серце» парку — стародавнє із двохсотлітньою історією село Маяки Біляївського району. З високого берега Дністра, над яким розташовується село, добре видно протилежний берег. Цей берег уже давно облюбували заможні громадяни, що будують свої маєтки за 10—20 метрів від річки.

У районі 47-го кілометра автотраси Маяки—Паланка в 100-метровій береговій зоні Дністра на землях заповідного урочища «Дністровські плавні» будують котеджні будинки єгерського пункту «Хатки». Вони розташовані трохи вище головного каналу водозабірної станції «Дністер» — єдиного питного джерела мільйонної Одеси.

А от інший об’єкт будівництва в 100-метровій береговій зоні — землі колишнього осетрового господарства, створеного 1954 року для компенсації шкоди, завданої осетровим рибам через перекриття греблею Дубосарської ГЕС їхнього природного ходу на нерест уверх за течією річки Дністер. Я побував на цьому об’єкті. Тут ведуть активні роботи з будівництва дамб, причалів. Побудовано капітальний бетонний каркас розміром 12х6 метрів під зведення будинку за 5 метрів від урізу води. Споруджено дамби загальною довжиною понад 500 метрів. На цій ділянці без зупину працює важка будівельна техніка — екскаватори, бульдозери. Якщо вірити проектній документації, то в цьому районі планується будівництво готелів, кемпінгів, ресторанів, котеджів з величезним обсягом каналізаційних стоків.

Як відомо, Водний і Земельний кодекси України категорично забороняють капітальне будівництво в 100-метровій природоохоронній зоні. Проте на території Нижньодністровського національного природного парку таке будівництво ведеться. 100-метрова берегова смуга Дністра в районі села Маяки вже повністю забудована. Нині триває будівництво другої черги човнової станції. Можна з гіркотою констатувати, що цілком знищено заплавний природний ландшафт: вирито канали довжиною 1000 метрів, побудовано 11 капітальних споруд (будинки, елінги). Так, стосовно цих об’єктів є висновок Одеського обласного управління охорони навколишнього середовища, підписаний начальником управління Віталієм Приймаком. У ньому, до речі, несміло сказано, що в прибережній 100-метровій захисній зоні забороняється будівництво будь-яких споруд. Знову-таки парадокс — сьогодні цей колишній екологічний чиновник є директором Нижньодністровського національного природного парку.

У липні 2009 року на нараді директорів національних парків, що проходила на Шацьких озерах, Віталій Приймак одержав особисту вказівку від тодішнього Президента України Віктора Ющенка вжити заходів із безкомпромісного захисту території національного природного парку від незаконного захоплення. Але, з огляду на останні агресивні дії забудовників у Нижньодністровському національному природному парку, цими вказівками глави держави було знехтувано.

 

Одеська область

На знімках: ще трохи і цією красою ми зможемо милуватися лише на світлинах.

Фото Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.

Компетентна думка

Іван РУСЄВ, головний науковий співробітник Нижньодністровського національного природного парку, експерт Українського товариства охорони птахів, дипломований експерт із водно-болотних угідь і прибережних територій, кандидат біологічних наук:

— Нижньодністровському національному природному парку шляхом спорудження дамб, каналів, будівництва елінгів і котеджів уже завдано збитку на мільйони гривень. Підривається довіра до самого національного природного парку з боку місцевих жителів, національних і міжнародних екологічних організацій, як до природоохоронної структури національного рівня, що прикриває кричущі порушення природоохоронного законодавства, а не оберігає унікальну природу парку як національне надбання

Безкарність варварського знищення 100-метрової прибережної смуги, грубе порушення Водного кодексу, незаконне вилучення унікальних заплавних лугів із меж національного природного парку і забудова заповідного урочища «Дунайські плавні» фактично спровокували подальший наступ на природні території парку та їхнє знищення.