Цього тижня у столиці проходила виставка «Екологія-2010». У рамках її експозиції металургійний комбінат ВАТ «Запоріжсталь» представляв свої природоохоронні проекти.
Завдяки цим проектам велет вітчизняної металургії минулого року значно зменшив викиди забруднюючих речовин в атмосферу, зокрема, стосовно пилу — на 1603 тонн, стосовно газоподібних домішок — на 10374 тонн.
— Ми, як металурги і жителі краю, беремо на себе відповідальність за те, щоб зробити наше виробництво менш шкідливим для навколишнього середовища, — розповідаючи про мінімізацію «шкідливих звичок» комбінату, зазначив головний фахівець з охорони природи і радіаційної безпеки «Запоріжсталі» Микола Силін. — На виставці демонструємо свої досягнення, які дали позитивний ефект у зниженні негативного впливу діяльності підприємства на екологію. І, в свою чергу, переймаємо досвід, який можемо використовувати в себе.
Знизити кількість шкідливих викидів в атмосферу майже на 26 відсотків комбінату вдалося завдяки контролю й налагодженню роботи природоохоронного устаткування. Як зазначив головний еколог меткомбінату, «Запоріжсталь» не зупиняється на досягнутому й продовжує розробку і реалізацію природоохоронних заходів, які дадуть змогу поліпшити екологічну обстановку в регіоні. За словами Силіна, поточні витрати на охорону навколишнього природного середовища щорічно становлять понад 90 мільйонів гривень на рік. А це дає можливість ефективно експлуатувати природоохоронні об’єкти комбінату і вчасно вирішувати поточні екологічні питання.
За словами еколога комбінату, природоохоронна діяльність іде трьома напрямками: захист повітря, захист водного басейну, мінімальне утворення відходів і максимальне їхнє використання. Зокрема, на «Запоріжсталі» оснащують газоочисним устаткуванням усі джерела викидів. Також, за його словами, йде робота із застосування на виробництві оборотних циклів (таких на підприємстві вже 11), що мінімізують забруднення води.
Запорізька обласна санстанція віднедавна взяла на озброєння нову технологію підрахунку шкоди — не за загальними цифрами, а за шкодою здоров’ю населення, яку завдає той чи той вид викидів.
За словами головного санітарного лікаря області Анатолія Савельєва, викиди комбінату «Запоріжсталь» у 2009 році не створювали канцерогенних ризиків для населення міста Запоріжжя.