Уряд розраховує впродовж двох тижнів підписати новий меморандум про співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Про це, відкриваючи вчорашнє засідання Кабінету Міністрів, повідомив Прем’єр-міністр Микола Азаров.
«Після успішних переговорів Президента Віктора Януковича з директором-розпорядником МВФ Домініком Стросс-Каном визначено двотижневий термін для підписання меморандуму про нову програму з Міжнародним валютним фондом», — сказав він. Так само, за словами М. Азарова, уряд близький до досягнення домовленості з Російською Федерацією про нову ціну на природний газ. А це означає, що так само найближчим часом має бути вирішено «ключове питання» — завершення розробки проекту держбюджету на 2010 рік. «Ми ретельно погоджуємо параметри кошторису держави і в першу чергу шукаємо найкращий баланс між соціальним захистом і вимогами розвитку. Ми докладемо всіх зусиль, щоб створити сприятливі умови для стабілізації та розвитку економіки. І головне тут питання — ціна на газ. Упевнений, що в найближчий тиждень ми домовимося з російською стороною і закладемо в бюджет ціну, яка дасть змогу відновити конкурентоспроможне виробництво», — зазначив він. Такі сподівання прем’єра базуються на тому, що російське керівництво дало конкретну згоду на перегляд умов контракту про постачання російського газу в Україну.
А от віце-прем’єр Сергій
Тігіпко у своїх прогнозах дещо обережніший. Повідомивши, що проект держбюджету може бути подано до Верховної Ради «буквально з дня на день», він уточнив, що наразі до проекту головного кошторису держави закладається поточна ціна російського природного газу. «Поки ми не будемо мати чітких домовленостей, поки ми не будемо мати чіткої ціни на газ, нічого нереального закладати в бюджет ми просто не маємо права, тому закладається поточна ціна на газ», — вважає С. Тігіпко.
У цьому контексті варто згадати понеділкову заяву Юлії Тимошенко про те, що відсутність головного фінансового документа країни не пов’язана з ціною на природний газ, який постачається до України з Росії. «Ціна на газ для населення не пов’язана з переговорами з Російською Федерацією, бо населення отримує газ власного українського видобутку. Тому немає жодних причин міняти ціну на газ для населення», — зазначила вона та нагадала, що за її урядування до підземних газових сховищ було закачано рекордний обсяг природного газу за ціною менш як 200 доларів за тисячу кубометрів, що дає змогу зберегти газові тарифи для промислового сектору на рівні 2009 року. З цього Ю. Тимошенко зробила висновок, що ціна на газ не є реальною причиною того, що проект бюджету не внесено до парламенту у встановлені терміни. «Є тільки одна причина — це те, що вони не можуть збалансувати бюджет, і те, що розрив між доходами та видатками сьогодні становить 17 відсотків від ВВП», — наголосила лідер БЮТ.
У свою чергу
М. Азаров, реагуючи на цю, за його словами, «необґрунтовану критику опозиції на адресу уряду щодо бюджетного процесу та реформування країни», вчора заявив: «Ті, хто довів країну до розрухи, втягнув її у величезні борги, які нам тепер доводиться сплачувати, намагаються давати оцінки уряду. Вони так нічого й не засвоїли. Ми готові відповідати перед народом, а не перед тими, хто у владі продемонстрував провальні результати, яким народ щойно дав нищівну оцінку».
Уряд також розглянув Державну програму соціально-економічного розвитку України на 2010 рік. М. Азаров зауважив, що це антикризова програма, яка «відповідає концепції реформ, котрі закладаються до програми діяльності уряду». Водночас він підкреслив, що за реалізацію кожного розділу програми персонально відповідатимуть конкретні члени уряду.
Під час учорашнього засідання Кабмін ухвалив рішення про збільшення вдвічі розміру допомоги до Дня Перемоги ветеранам Великої Вітчизняної війни. Окрім того, М. Азаров повідомив, що на порядку денному питання про збільшення з 1 березня 2010 року розмірів раніше призначених трудових пенсій для понад мільйона пенсіонерів. Проте прем’єр уточнив, що повну ясність стосовно того, наскільки вдасться поліпшити рівень життя нинішнього року, буде отримано після ухвалення держбюджету.
На початку засідання уряд вшанував хвилиною мовчання пам’ять жертв авіакатастрофи під Смоленськом.