Вечірнє засідання 14 серпня

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов запропонував народним депутатам вечірнє засідання розпочати з розгляду низки законопроектів у першому читанні.

За основу було прийнято законопроекти про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції та про внесення змін до Податкового кодексу України (про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції), автором яких є народний депутат від фракції «Батьківщина» Олександра Кужель. Зокрема, за її словами, пропонується встановити мораторій на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними зобов’язаннями громадянам України, які проживають на території антитерористичної операції, а також особам, які переселилися з неї у період проведення АТО.

Також народні обранці ухвалили в першому читанні законопроект про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» щодо працівників калійно-магнієвих копалень. За словами автора проекту, народного депутата від фракції «Батьківщина» Ольги Сікори, на обліку перебуває близько 400 таких пенсіонерів (на Івано-Франківщині — 54 особи, Львівщині — 322 та незначна кількість в інших областях). Згідно із законом, пенсійні виплати для них збільшаться приблизно на 400 тисяч гривень на місяць.

Крім того, парламент ухвалив у цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо перерозподілу видатків, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості на підтримку вугільної галузі). Як наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Євгеній Гєллєр, законодавчим актом запропоновано перерозподілити кошти Міністерства енергетики та вугільної промисловості між бюджетними програмами. Зокрема, на 180 мільйонів гривень зменшено видатки за програмою «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції» та збільшено асигнування за програмою «Державна підтримка будівництва вугле- та торфодобувних підприємств, технічне переоснащення зазначених підприємств». Тобто загальний обсяг видатків не змінюється.

А ще народні депутати продовжили до 2020 року надання пільг для підприємств інвалідів. Зокрема, за законопроект щодо забезпечення реалізації прав підприємств, установ та громадських організацій інвалідів на пільгове оподаткування проголосувало 270 обранців.

Також Верховна Рада прийняла в цілому законопроект про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України.

Наприкінці засідання народні депутати від фракцій ВО «Свобода» Олексій Кайда та «Батьківщина» Володимир Яворівський запропонували Голові Верховної Ради поставити на голосування постанови про перевибори Харківського міського голови і Харківської міської ради. Однак парламент навіть не спромігся включити їх у порядок денний. Олександр Турчинов наголосив, що ці проекти постанов мають бути оперативно розглянуті профільним комітетом і тоді їх можна буде внести до порядку денного і визначитись із змістом документів.

На завершення керівник парламенту попросив народних депутатів не виїжджати надовго з Києва, оскільки не виключає, що в будь-який час Верховна Рада може зібратися на позачергове засідання.

ДОСЛІВНО

Народний депутат від фракції «Свобода» Едуард Леонов: «Нині в країні є 13 тисяч інвалідних організацій, які об’єднують майже 2,5 мільйона людей з особливими потребами. З них приблизно 1,2 мільйона — можуть працювати. Сьогодні мають роботу 250 тисяч інвалідів в Україні. Цей закон дає можливість вчетверо збільшити кількість таких осіб».

Олександра Кужель і заступник міністра фінансів України Денис Фудашкін.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.