«Головний біль» для оголошеного зоною міжнародного туризму й рекреації Севастополя — проблема переробки твердих побутових відходів (ТПВ). У пік курортного сезону чотирьохсоттисячне населення приморського міста подвоюється, а в хороші роки — й потроюється. І пропорційно зростають обсяги сміття...
На Заході вже навчилися отримувати з відходів суспільний і приватний зиск. У Канаді ця технологія випробувана на практиці, і тепер бізнесмени пропонують шлях розв’язання проблеми управління відходами муніципалітетам міст і промислових підприємств інших країн. Навесні представники двох провідних канадських компаній із переробки й утилізації сміття Стівен Девідсон, Жіль Дюпюї та Жан Серж Тібо зустрічалися із чиновниками Севастопольської міськдержадміністрації. Заокеанські гості представили начальнику Головного управління ЖКГ Володимиру Хібученку та заступнику голови СМДА Мирославу Сагайдаку проект сміттєпереробного заводу — сучасної екологічно безпечної і фінансово вигідної системи з переробки та утилізації відходів.
Провідний спеціаліст проекту Стівен Девідсон на презентації розповів про технологічну послідовність переробки органіки ТПВ на високоякісне біодизельне пальне. Навіть процес поділу відходів, які привозитимуть на полігон, канадці побудували так, щоб отримати не лише екологічний, а й фінансовий зиск: «На етапі попереднього сортування відбирають кольоровий і чорний метали. Обробка органіки йде без шкідливих викидів в атмосферу. Для процесу виробництва не потрібна вода. Інертний субстрат, що залишається після переробки, можна використовувати у вигляді компосту або під час будівництва доріг. Біодизель, що його отримують, — високоякісний продукт, яким одразу можна заправляти автомобілі, трактори, судна, вертольоти. На сьогоднішній день ми не маємо претензій від установок в Європі».
У Севастополі, на думку М. Сагайдака, біопаливо поки що буде затребувано мало, але весь комплекс пропозицій канадських бізнесменів, безперечно, заслуговує на пильну увагу влади: «Для нас важливо, що для реалізації проекту не потрібно виділення значних площ землі, котра в Севастополі досить дорога, і підведення технічної води. Місто одержить сучасне технологічне виробництво, додаткові робочі місця, а найголовніше — розв’язання з перспективою на багато років однієї з важливих проблем».
Підсумком зустрічі стала домовленість про те, що канадці найближчим часом подадуть на розгляд севастопольців докладний бізнес-план створення і функціонування в місті сміттєпереробного заводу.
 
Севастополь.