На Полтавщині їх сотні — річок і річечок, про які, можливо, навіть не знають за межами того чи того села. Але вони є. І для людей, які там живуть, мають не менше значення, аніж Дніпро чи Дунай для країни загалом. У Котельві, наприклад, таких річок дві — Котельва й Орешня. Ще у середині 90-х тут було розпочато роботи з так званого регулювання русел та відновлення водності. На природоохоронні роботи витратили майже два мільйони гривень із державного бюджету та близько півмільйона — із обласного. Загалом було розчищено ділянку довжиною понад 3 км, та, на жаль, ще більше півкілометра річки Котельва так і залишилося нерозчищеною, що створює реальну загрозу для підтоплення прилеглих вулиць селища. Ліквідація болотяної рослинності в руслі та на заплаві мала б з’єднати вже розчищені ділянки цієї річки та прискорити проходження можливих повеней.

Як повідомили у прес-службі обласної ради, робочий проект уже виготовлений, а нещодавно у Котельві відбулася спеціальна нарада, в якій взяли участь заступник голови обласної ради Петро Ворона, голова постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування Анатолій Шкарбан, депутати Василь Перепелиця, Тетяна Корост, Олександр Коросташов, голова райдержадміністрації, депутат обласної ради Валерій Сідько, голова районної ради Василь Тимошенко, Котелевський селищний голова Іван Гарькавенко, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Михайло Андрусенко, фахівці обласного виробничого управління водного господарства «Полтававодгосп».

Отже, проект є, але, як завжди, зупинка за малим — територіальна громада не має коштів на його реалізацію, адже потрібно загалом понад 1,5 млн. грн. Тому місцева влада та громадськість селища сподіваються на допомогу з фонду охорони навколишнього природного середовища області. Про це, власне, й вели мову керівники району та райцентру.

— Переконаний, що обласна рада піде назустріч котелевцям, проте громада може розраховувати у цьому році не більше, ніж на півмільйона гривень, — зазначив Анатолій Шкарбан. — Обсяг фонду охорони навколишнього природного середовища області обмежений, тому профінансувати всі заявки просто неможливо.

Заступник голови обласної ради Петро Ворона запропонував селищній раді взяти участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування і вибороти державний грант, а обласна рада готова надати кваліфіковану методичну допомогу при підготовці відповідного проекту.

Отже, здійснити задумане найближчим часом котелевцям навряд чи удасться. А поки що ж їм доводиться вирішувати, як захистити територію Котелевської гімназії імені С. А. Ковпака, будівля якої щороку потерпає від підтоплення. Як запевнили у прес-службі обласної ради, місцевій райдержадміністрації рекомендовано «вивчити ситуацію та провести розрахунки щодо будівництва системи водовідведення з території навчального закладу».

 

Полтавська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.