Шахти в Луганській області затопили 430 гектарів земель. На черзі ще 250
Коли на Луганщині за короткий час закрилося 40 вугільних підприємств, експерти зробили серйозне попередження: підтоплення шахтними водами може загрожувати близько 700 гектарам території області. На жаль, цей прогноз уже майже здійснився — площа фактичного підтоплення становить 429,1 гектара. Як вважає начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Луганській області Олександр Арапов, прогноз може ще виправдатися протягом 25-річного періоду. Джерелом непередбачених екологічних проблем, які за своєю значущістю вийшли на один рівень із соціально-економічними питаннями регіону, вважається реструктуризація вугільної промисловості, в рамках якої на Луганщині й було закрито шахти. Унаслідок цього погіршилася якість підземних і поверхневих вод, змінюється геологічне середовище регіону. На суміжних із шахтами територіях утворюються провали і прогини із глибиною просідання до чотирьох метрів. За рахунок витиснення водою метану відбувається зміна якості атмосфери.
— Вирішення екологічних питань під час ліквідації шахт перебуває у прямій залежності від стану їхнього фінансування і вчасного проведення робіт, — каже Олександр Арапов. — Нехтування цієї пропорції призводить до деградації і завдає значної шкоди екосистемам. Заходи з попередження негативних наслідків закриття шахт повинні передбачатися проектами і в обов’язковому порядку підлягати екологічній експертизі. Але із практики минулих років відомо, що окремі шахтні підприємства, котрі згорнули свою діяльність, передано державі без проведення рекультивації земель, озеленення відвалів, без вкладання в цей процес необхідних матеріальних і фінансових витрат.
За словами головного еколога області, затверджені Мінвуглепромом України програми фінансування шахт Луганської області, що підлягають ліквідації, на 2008 і 2009 роки передбачали фінансування природоохоронних заходів обсягом до 7 відсотків від загальної суми видаткової статті. Але цього недостатньо навіть для реалізації природоохоронних заходів, передбачених проектами ліквідації шахт. Через недостатнє фінансування строки ліквідації шахт, які за проектами становлять 1,5—2 року, на Луганщині вже тривають 10—12 років. Це призводить до таких непередбачених і негативних наслідків, як загоряння породних відвалів і підтоплення земель.
Підтоплення — це серйозна загроза. Як відомо, воно несе руйнування інженерним спорудам, комунікаціям, промисловим і приватним будівлям, сприяє активізації зсувних, карстових та ерозійних процесів, заболочування окремих ділянок, вимокання насаджень, засолення ґрунтів. До речі, підтоплення забудованих територій Головне управління МНС України в Луганській області зараховує до процесів з високим ризиком виникнення надзвичайних ситуацій. Фахівці вважають, що перша й основна причина формування процесів підтоплення в Луганській області — це природні чинники. Наприклад, 70 відсотків підтоплення земель спричинено природними умовами. Решту 30 відсотків проблем ми створюємо собі самі. Це спричинено незадовільним станом дренажних систем і водонесучих мереж, нераціональними гідротехнічними заходами, замулюванням і засміченням русел річок, вирубками лісових насаджень у водоохоронній зоні. Розвиток процесів підтоплення на забудовуваних територіях пов’язаний із надлишковим навантаженням на комунальні мережі, витоком технологічних вод і стоків, несанкціонованим будівництвом у зонах впливу водних об’єктів. Підтоплення земель шахтними водами погіршує й без того непросту ситуацію. Вихід з неї є, але здійснити його не уявляється можливим з відомих причин — відсутність грошей і невміння доводити розпочату справа до кінця.
 
Луганськ.