Площа зони відчуження Чорнобильської атомної електростанції становить 2500 квадратних кілометрів. На цій території потрібно пильнувати за порядком. А це вже клопоти міліції. У зоні працює три підрозділи: батальйон з охорони периметра, підрозділ Управління державної охорони та відділ зони ЧАЕС Головного управління МВС України у Київській області.
Основна робота відділу — боротися з браконьєрством, не допускати розповсюдження за територію зони радіоактивних матеріалів, незаконного вивозу лісу, іншого майна і т. д.
У зоні нині проживає 270 самопоселенців. Міліціонери, чим можуть, допомагають їм. Коли пенсійна служба розвозить пенсії — обов’язково супроводжує дільничний інспектор. У нічний час правоохоронці патрулюють місто Чорнобиль.
У 2009 році працівники відділу розкрили крадіжку 26 тонн мідно-нікелевих труб з ЧАЕС. Гучна подія сталася цього ж року в Котовському лісництві. Злочинці вирубали багато лісу, завдавши збитків державі на півмільйона гривень. Кримінальну справу вже направили до суду. У січні 2010 року міліціонери завадили вивезенню із зони кольорових металів. Також було знайдено чоловіка, який у березні викрав із комплексу з захоронення радіоактивних відходів «Буряківка» 45 кілограмів мідного кабелю. Такі результати роботи відділу міліції ЧАЕС.
Міліціонери тут вахтами: 15 днів у зоні, 15 удома. Керівний склад чотири дні у зоні, а три — відпочиває.
Начальником відділу із серпня 2008 року працює полковник Григорій Яременко, який за 27 років служби був і дільничним інспектором у справах неповнолітніх, і начальником райвідділів у Рокитному, Білій Церкві, Сквирі, Василькові Київської області, Мукачевому на Закарпатті, служив у транспортній міліції.
Григорій Васильович каже, що доля — дивна річ, інколи повертає нас туди, де ми починали, — до витоків. Адже 1 травня 1986 року, на шостий день після вибуху на Чорнобильській атомній, тоді ще старший лейтенант Яременко вже ніс службу в зоні на КПП «Діброва», потім на КПП «Луб’янка». Евакуював людей і вантажі із зони Чорнобильського лиха. Ліквідатор. Минуло більше 20 років. І знову він у Чорнобилі.
Фото автора.
На знімку: начальник відділ у зони ЧАЕС Головного управління МВС України в Київській області полковник міліції Григорій Яременко із самопоселенцями села Теремці Мотроною Лаврієнко та Іваном Раєнком.