Цього року Всесвітній день здоров’я, 7 квітня, було присвячено впливу мегаполіса на здоров’я людини. Жителі великих міст давно стали заручниками цивілізації. Їх постійно переслідують стреси, емоційне напруження, забруднене навколишнє середовище, нездорова, але швидка їжа тощо. Усе це негативно позначається на стані здоров’я: шлунку, нервах, серці. А от на репродуктивній функції — ні. Принаймні переконливі дані, що життя у великому місті є причиною порушення генеративного здоров’я, відсутні, каже професор, завідувач відділу Інституту урології АМН України, головний позаштатний фахівець Мінохорони здоров’я України із сексопатології Ігор Горпинченко.

За його словами, є низка чинників, які можуть провокувати зниження сексуальної активності, запальні процеси і т. д. Негатива, безперечно, в місті вистачає. Але це не означає, що в городянина ризик порушення репродуктивних функцій набагато більший, ніж у жителя сільської місцевості.

Головний сексопатолог країни виступає на захист дискримінації жінок у питаннях безплідності і переконаний, що не слід розглядати безплідність чоловіка і жінки, потрібно розглядати безплідність сексуальної пари.

— Так історично склалося, що переважну більшість випадків безплідного шлюбу пов’язують із жіночим здоров’ям. Насправді дослідження, проведені в Україні, а також в Європі, свідчать, що суто жіночий чинник безплідності — це 40 відсотків випадків, а в 40 — чоловічий і в 20 відсотках — причина десь посередині. А якщо врахувати, що семимильними кроками йдуть інфекції, які передаються статевим шляхом, і запальні процеси є причиною безплідності приблизно в 20 відсотках випадків, стає зрозуміло, що ця проблема інтегральна, — підкреслив Ігор Горпинченко.

Професор уважає, що в Україні потрібно ввести систему андрологічної допомоги, щоб ліквідувати на рівні медичної допомоги гендерну нерівність. Мовляв, є лікарі-гінекологи, в тому числі й дитячі гінекологи, здоров’ям дівчинки як майбутньої жінки й матері медики опікуються з народження. А от про здоров’я хлопчика — майбутнього батька не опікується ніхто.

— Є лікар-андролог, але на жаль, Міністерство охорони здоров’я, не тільки в нас, а й у переважній більшості країн СНД, так само, як і в багатьох державах Європи, не визнає андролога як фахівця, — каже завідувач відділу Інституту урології АМН України.

Сьогодні багато точиться розмов про демографію, про старіння нації, про те, що з кожним роком нас, українців, стає дедалі менше. Розв’язувати цю проблему потрібно комплексно: і на медичному, і на соціальному рівні. І тут ідеться не лише про економічний бік питання. На думку головного сексопатолога Мінохорони здоров’я, якщо ми прагнемо відродити націю, треба цій нації прищепити бажання реалізувати свою дітородну функцію, прищепити кожній людині потребу реалізувати себе повною мірою і зробити так, щоб було престижно мати багато дітей.