У пологовому будинку малюкові, що тільки-но з’явився на світ, роблять перше щеплення від туберкульозу — БЦЖ. До того ж в обов’язковому порядку, не запитуючи дозволу батьків.
У маленької Іринки після першого БЦЖ рана не гоїлася півроку. У три місяці малій потрібно було робити наступні щеплення, але педіатр, побачивши нарив на руці, відправив дівчинку до фтизіатра. Під час літніх відпусток знайти у столиці дитячого фтизіатра виявилося непросто.
— Після того, як обдзвонили всі дитячі поліклініки в окрузі, довелося їхати до тубстаціонару. З немовлям ми довго йшли коридорами, де перебували хворі, поки не потрапили до потрібного кабінету. Там довелося роздягати доньку буквально у висячому положенні: ні пеленального столика, ні якихось умов для прийому дитини в кабінеті не було, — згадує мама дівчинки. — Мені одразу прочитали лекцію про епідемію туберкульозу і призначили тримісячній доньці антибіотики: один прикладати до рани, інший — усередину. Я прочитала в анотації про дію другого антибіотика і жахнулася! Дію цього препарату маля точно не перенесло б. Примочки до рани швидкого ефекту не давали. Так ми боролися з наслідками БЦЖ півроку, поки не звернулися до гомеопата. За два тижні приймання призначених ліків, рана почала гоїтися. Тепер Ірочці протипоказані будь-які щеплення до року.
***
...Після кожного проведеного щеплення Манту у Вадика починалися нежить і кашель. У 3,5 року мама оформляла сина в дитячий садок. Знову зробили Манту і знову та само історія. До того ж «гудзичок» був значно більше норми. Районний фтизіатр запропонувала... повторити щеплення.
— А якщо ви не згодні, я поставлю вас на облік і буду лікувати, — пригрозила лікар, побачивши подив на обличчях батьків.
Ті, у свою чергу, вирішили проконсультуватися в іншого фахівця. Обстежили сина — туберкульозу не виявили.
— І той, інший, фтизіатр дохідливо пояснив, що відбувається з моєю дитиною, — каже мама Вадика. — Мовляв, Манту не виявляє проблему. А в ослаблених дітей, схильних до алергії, дає реакцію на туберкулін. Мені розповіли, як правильно готувати малюка до щеплення: чим годувати, як давати діазолін тощо. До того ж я довідалася, що не можна проводити Манту частіше, ніж раз на рік.
Думка фахівця
— Якщо говорити про щеплення проти грипу, то це абсолютно добровільна справа громадян. Але єдиний шлях уникнути інфекційного захворювання або дитячих інфекцій і не стати інвалідом — робити щеплення відповідно до національного календаря щеплень, — зазначає президент Української федерації сприяння охороні здоров’я населення України, заступник начальника Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення КМДА Володимир ЗагороднІй.
Водночас він уважає, що чинне законодавство у цьому питанні суперечливе: «Стаття 57 закону про освіту чітко прописує, що, якщо дитина не щеплена за календарем, вона має обмеження для вступу в дитсадок або школу, а це пряме порушення прав дитини. А з другого боку, є право батьків: дати згоду на те, щоб зробити щеплення чи не дати», передає ІМК.