Днями начальник охорони ГЕС-1 (Чернівецька область) І. Коваль заявив правоохоронцям, що з 15 лютого до 15 березня з території станції зникли 11 лопатей турбінних агрегатів. Вага однієї лопаті — 5 250 кілограмів нержавіючої сталі. Прокуратура Сокирянського району Чернівецької області порушила кримінальну справу.
Водночас у справі вже зараз багато запитань до представників ГЕС. По-перше, оголошено, що сума збитків, завданих крадіжкою, становить лише 40 тисяч гривень. І це за майже 58 тонн нержавіючої сталі. Звідки взялася ця цифра, незрозуміло, адже навіть якщо припустити, що її рахували за цінами на лом чорних металів, то збитки мали б становити понад 110 тисяч гривень. До того ж лопаті турбінних агрегатів — це не просто нержавіюча сталь. Згідно з технологічним процесом під час їх виготовлення до сталі додають ще кілька інгредієнтів, зокрема молібден, щоб зробити їх надміцними. Тому є підозра, що здавати вкрадене у пункт прийому металобрухту не будуть, а шукатимуть покупця, котрий використовуватиме лопаті за призначенням. У такий спосіб крадене можна буде збути за великі гроші. Але коло покупців такого «товару» обмежене. Ним можуть зацікавитися лише за кордоном. Тому ймовірно, що згодом буде здійснена спроба вивезти лопаті за кордон.
По-друге, відповідно до заяви начальника охорони ГЕС-1 крадіжка відбулася протягом місяця — від 15 лютого до 15 березня, причому викрадення здійснили зі стратегічного об’єкта, котрий мали б охороняти в тому числі й від терористичних загроз. Як озброєна охорона не помітила факту крадіжки такого масштабу, теж незрозуміло.