Альтернативний вид опалення облаштували в дитсадку «Срібний дзвіночок», що в селі Кліводин Кіцманського району. Через відсутність системи опалення, яку демонтували ще 10 років тому, цей дитсадок працював лише в сезонному режимі. На облаштування нового обігріву з районного бюджету виділили 270 тисяч гривень. У «Срібному дзвіночку» встановили котел нового типу — піролізно-газогенераторний. Він працює за принципом газогенерації із застосуванням вентилятора, який видаляє з котла продукти згоряння або вганяє повітря. Нова система опалення, на думку фахівців, є безпечною і значно економнішою за аналоги, що працюють на природному газі.
Депутати писатимуть диктант із української мови
Голова Чернівецької облради на позачерговій сесії запропонував колегам написати диктант із української мови. Результати такого добровільного іспиту, на думку Івана Шилепницького, стимулюватимуть депутатів удосконалювати свої знання з рідної мови. Він заявив, що готовий скласти такий іспит. Писати зголосилися всі присутні на позачерговій сесії облради депутати. Організувати написання диктанту та розробити механізм його проведення доручили постійній комісії ради з питань освіти, науки, культури, спорту та молодіжної політики. Писатимуть диктант депутати на добровільних засадах, і його результати ні на що не впливатимуть.
На ринках торгують 22 тисячі громадян
Як повідомили в ГУ статистики в Чернівецькій області, ринки на Буковині торік забезпечили робочими місцями понад 22 тисячі людей. У регіоні на початок цього року нараховується 65 ринків, на розвиток матеріально-технічної бази яких, поточний і капітальний ремонт, технічне переоснащення, реконструкцію, модернізацію торік було використано 4,6 мільйона гривень.
Рибалки проти промислового вилову риби в Дністрі
Перший форум рибалок Буковини висловив недовіру Держрибінспекції у Чернівецькій області та звернувся до Кабінету Міністрів із вимогою припинити промисловий вилов риби в Дністровському водосховищі, відновлений після кількарічного мораторію. Організатором форуму рибалок виступила Обласна федерація риболовного спорту. Учасники форуму — аматори та спортсмени — навели десятки конкретних прикладів роботи незаконних артілей, які виловлюють сітками рибу на Дністрі від Хотина до Кельменців. Вони висловили недовіру також місцевим науковцям, які надали висновок про доцільність скасування мораторію на заборону промислового вилову риби в Дністровському водосховищі. Рибалки вважають, що це рішення призведе до екологічної катастрофи для цієї водойми каньйонного типу з обмеженою здатністю до самовідтворення іхтіофауни. Перший форум рибалок Буковини вирішив також створити Народну громадську екологічну раду та прийняв резолюцію з вимогою заміни керівництва Держрибінспекції у Чернівецькій області.
Вимагають від ОДА добудувати мости та дороги
Працівники корпорації «Укртрансбуд» та мешканці Путильського району пікетували Чернівецьку ОДА. Вони протестували проти припинення будівництва мостів та доріг, зруйнованих під час повені в липні 2008 року. З пікетувальниками зустрівся начальник ГУ фінансів ОДА В’ячеслав Клим. Представники громади селища Путила вимагали добудувати два мости, а сільський голова села Рижа — дорогу. Роботи на цих об’єктах припинили торік через брак фінансування. Їхні вимоги підтримують працівники корпорації «Укртрансбуд», з якими не розрахувалися за виконані будівельно-відновлювальні роботи.
В’ячеслав Клим повідомив, що область отримала 22 мільйони гривень із стабілізаційного фонду для розрахунків за виконані роботи з відновлення пошкоджених під час повені об’єктів, однак ці кошти заблоковані на рахунках Держказначейства. Через відсутність державного, а відтак і обласного бюджету на 2010 рік немає можливості оплачувати капітальні видатки й за рахунок місцевих ресурсів. Пікетувальники вирішили чотири дні зачекати, допоки ОДА вирішуватиме питання про проведення розрахунків.
Банки готові надати аграріям у кредит понад 180 мільйонів гривень
Банківські установи області цього року готові надати агропромисловим підприємствами регіону 182 мільйони гривень. Про це йшлося під час наради за участі голови правління Національного банку в Чернівецькій області, керівників комерційних банків, спеціалістів Головного управління агропромислового розвитку та керівників найбільших агропромислових і бізнесових структур краю та влади. Як повідомили в Чернівецькій ОДА, під час наради підбили підсумки кредитування підприємств агропромислового комплексу за попередні роки. Банкіри відзначають позитивну тенденцію стосовно зменшення кількості проблемних та безнадійних до погашення кредитів.