Останнім часом у деяких ЗМІ та на інтернет-ресурсах з’являється багато інформації про так звані «електронні сигарети». Ці вироби являють собою металеві трубки, в які вкладається картридж із нікотином і батарейка. Батарейка нагріває картридж, унаслідок чого нікотин випаровується і користувач може вдихати його пари. При цьому не утворюється шкідливих для здоров’я продуктів згорання, таких як смоли, чадний газ та інші. 
«Електронні сигарети» рекламують як безпечний засіб для припинення куріння тютюнових виробів або як альтернативу курінню тютюнових виробів у місцях, де забруднення повітря тютюновим димом заборонено. У рекламних матеріалах ідеться про те, що електронні сигарети нібито відповідають вимогам Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо нікотин-замісної терапії. Насправді ВООЗ ще у вересні 2008 року спростувала такі твердження і заявила, що вони не підтверджені даними наукових досліджень. Також на початку 2010 року Наукова група ВООЗ із регулювання тютюнових виробів дійшла висновку, що немає доказів того, що вживання цих виробів безпечно для людей. Це пов’язано з тим, що нікотин навіть сам по собі є шкідливим для здоров’я. До того ж під час вживання електронних сигарет споживач не в змозі контролювати дозу нікотину, повідомляє прес-служба МОЗ України.
Управління з контролю за продуктами харчування та ліками США в 2009 році провело випробування «електронних сигарет», які виявили невідповідність зазначених показників умісту нікотину з реальними. Крім того, під час цих випробувань було з’ясовано, що електронні сигарети виділяють нітрозаміни (речовини, які можуть спричинити рак) та інші шкідливі для здоров’я речовини, проте споживачів про це не інформують.
Сьогодні продаж та/або рекламу «електронних сигарет» заборонено в таких країнах, як Австралія, Канада, Туреччина, Бразилія, Данія, Норвегія та інших.
В Україні поширення «електронних сигарет» зумовлено тим, що вони формально не підпадають ні під категорію медичних засобів, ні тютюнових виробів. Тому вони поширюються без дозволу відповідних регулюючих органів.
Міністерство охорони здоров’я заявляє, що в Україні «електронні сигарети» не пройшли відповідних медичних випробувань і тому їх не можна розглядати як медичне обладнання.
Випробування в Житомирському наркологічному диспансері «електронних сигарет», на які посилаються фірми, що поширюють ці вироби, проводили без узгодження з МОЗ, і вони не відповідають міжнародним стандартам таких досліджень, а тому їх не можна розглядати як докази ефективності таких сигарет як засобу для припинення куріння.
МОЗ України рекомендує утриматися від придбання та вживання так званих «електронних сигарет», бо ці вироби не є безпечними для здоров’я і не пройшли відповідних випробувань в Україні.