До кінця року в Києві з’являться «Вікна життя» — спеціальні ніші при лікарнях і монастирях, де недбайливі батьки зможуть залишити немовлят, яких вони хочуть покинути.
— У столиці щороку реєструють 25—30 підкинутих дітей, — каже заступник начальника київського главку охорони здоров’я Володимир Загородній. — Їх залишають у парках, під’їздах, супермаркетах, на смітниках... Ми полегшуємо долю таких дітей. Адже не всіх підкидьків вдається врятувати через те, що не виходить їх вчасно виявити. «Вікна» будуть з підігрівом. І з’являться насамперед у дитячих клініках. Можливо, в лікарнях №6 та №10, у багатопрофільних лікарнях Солом’янського району №6 та №9.
«Вікно» діятиме за такою схемою: коли у ньому з’явиться дитина, одразу спрацює датчик, сигнал надійде на пульт чергової медсестри. Забравши дитину, лікар викличе міліцію, щоб оформити надходження знайди. Медики кажуть, що такі «вікна» дають немовляті більше шансів вижити.
До речі, у Львові вже працюють два анонімні «пункти прийому» немовлят від матерів-зозуль — при пологовому будинку на вулиці Вашингтона і госпіталі імені Шептицького. Це спільний проект лікарів цих лікарень і народного депутата від Партії регіонів львів’янина Петра Писарчука.