Працівниками Ужгородської митниці складено протокол відносно громадянина Словаччини, який намагався перевезти через українсько-словацький кордон «Шкоду Октавію» з підробленими документами, повідомила «Голосу України» прес-секретар Ужгородської митниці Вікторія Сенгетовська.
Вирушаючи до України опівночі, 57-річний словак під час контролю на митному посту «Ужгород» «щиросердно» подав інспекторам відповідні документи на іномарку. Увагу митників привернуло непронумероване доручення, засвідчене нотаріусом. Як з’ясувалось пізніше, доручення містило неправдиві дані та ознаки підробки. Зокрема в графі, де має зазначатись прізвище повіреного, насправді вказано назву органу видачі свідоцтва про реєстрацію автомобіля. А у графі, де має зазначатися дата народження повіреного, стоїть тризначна цифра «257.07.19». До речі, дата видачі посвідчення цього доручення теж суперечить здоровому глузду — «17.10.2010».
Тож надавши митному органу неправдиві дані про переміщуваний автомобіль, словак позбувся «Шкоди Октавії», вартість якої становить майже 193 тис. грн. Подальшу долю шахрая вирішуватиме суд.
«Мерседес» за... 10 гривень
— Спритні ділки вигадують сьогодні безліч способів, які дозволяють, на перший погляд, цілком легально економити на cплаті податків. І хоча з погляду законності у них начебто все гаразд, та хитрощі професіонал-податківець розгадає, — так сказала «Голосу України» речниця закарпатських податківців Алла Кохан. — Бажання зекономити мав і приватний підприємець, який у 2006—2008 роках завіз на територію України 109 вантажних автомобілів загальною митною вартістю понад 7 млн. грн. з метою їх подальшої реалізації. Причому ввозив автівки престижних виробників, зокрема «Мерседес» тощо. Продавав їх через біржу. Вартість, згідно з біржовою угодою, становила аж... 10 грн. Відповідно і декларацію про доходи наш земляк подав, зазначивши у ній отриманий прибуток у розмірі 21 тис. грн. Зрозуміло, що такі дії спритного чоловіка зацікавили податківців. Працівниками управління податкової міліції спільно з підрозділом управління оподаткування фізичних осіб ДПА в Закарпатській області було проведено перевірку, опитано покупців, які придбали машини. Як з’ясувалося, покупці насправді платили за вантажівки не сміховинну суму — 10 грн., за яку навіть іграшковий автомобіль не придбаєш, а реальні 150—200 тис. грн. Так було встановлено факти реалізації транспортних засобів за ціною, яка є завідомо заниженою, а отже, і укладання вищезазначених біржових договорів чоловік здійснював, маючи одну мету — приховати реально отримані кошти, з яких у подальшому йому потрібно було сплатити податок з доходів фізичних осіб.
Враховуючи все це, працівники податкової служби самостійно визначили мешканцю області податкове зобов’язання з податку з доходів фізичних осіб, отриманого від реалізації рухомого майна. Оскільки ціна продажу, зазначена у біржовому договорі купівлі-продажу, виявилася у сотні разів меншою за реальну ринкову, за базу оподаткування було взято митну вартість машин та пояснення покупців. І так з’ясувалося, що фактично отриманий дохід становив не 21 тис. грн., а майже 8 млн. грн. Відповідно податок з доходів фізичних осіб, визначений за результатами перевірки, склав 1 млн. грн. Цю суму, за словами Алли Кохан, бізнесмену і доведеться сплатити до бюджету.