Останнім часом українцям дедалі частіше надходять листи зі «щасливою» новиною. Мовляв, вони виграли грошову премію, автомобіль або ще якусь річ. У повідомленні йдеться про те, що громадянин «Іваненко» став переможцем конкурсу. Однак, щоб отримати приз, необхідно замовити кілька товарів даної фірми. Одні на такому бізнесі отримують прибутки, інші скаржаться, а правоохоронці збирають заяви й підшивають десятки томів перевірок звернень та листів від людей. Як усе ж таки не потрапити на гачок шахраїв, дізнавався і кореспондент «Голосу України».

«Ви виграли 50 тисяч гривень»

«Результати нашого розіграшу тепер остаточні: «Іваненко» виграв приз 50000 гривень». У кого голова не запаморочиться від такого повідомлення? Хоча дехто одразу ж запідозрить: тут щось неладне. На жаль, адресат сприйняв ці рядочки за правду і діяв за надісланою інструкцією. Розпочалася ця історія рік тому. Тоді «Іваненко» включився в гру, яку запропонувала одна зі столичних компаній: замовляв у неї книги престижного видавництва і сподівався, що здобуде приз. Книги недешеві — близько 90 гривень кожна. За умовами гри до неї не мали право долучатися особи, яким не виповнилося вісімнадцять років. Для хлопця зробили виняток, хоча йому на той час не було й сімнадцяти.

Навесні юнак отримав дивного листа. В ньому повідомлялося те, що до фіналу далеко не всі учасники розіграшу підійдуть з однаковими шансами на перемогу. Й що більше книжок замовить Микола, то вища ймовірність, що 50000 гривень призу потраплять у його руки. Крім того, юнакові порадили протягом найближчих двох тижнів уважно переглядати свою пошту. А щоб він не пропустив доленосного послання, до листа турботливо додали фото конверта, який має потрапити до поштової скриньки щасливчика. Та ще і вказали код розсилки. Хлопець замовив книжку та став чекати листа.

— Конверт із «золотим шансом» не забарився. Повідомлення нагадувало аркуш із кольорового журналу, — розповідає «Іваненко». — На обох сторінках крупним шрифтом чотири рази повторювалося: володарем призу (п’ятдесяти тисяч гривень!) є він. Далі йшлося: однак для отримання грошей необхідно купити книжку. Якщо замовлю ще одну — матиму право виграти також телевізор «Соні». На тому ж самому аркуші перелічено тих щасливчиків, кому вже вручили їхні нагороди (а це — відеокамера, п’ять тисяч гривень, автомобілі «Деу Сенс» та «Шевроле»). Поряд — фото усміхненої власниці «Шевроле».

Микола замовив дві книжки й став чекати на призи. Однак тут казці настав кінець. Минуло три місяці, а від цієї компанії ні слуху ні духу. Юнак телефонував за номером фірми, та кожного разу доводилося спілкуватися з автовідповідачем.

У подібну ситуацію нещодавно потрапив і киянин Олег Васильович.

— У поштовій скриньці я виявив незвичний конверт. Розкрив його й мало не злетів від щастя. У ньому повідомлялося, що я виграв 20000 гривень. Однак для отримання цієї суми потрібно всього лише замовити поштою ще один товар. Його вибрав у каталозі, який був надісланий фірмою разом із листом. Я замовив магічний амулет, який коштував 120 гривень. Однак ніякого виграшу не побачив.

Найбільше серед ошуканих осіб пенсійного віку

На прохання кореспондента «Голосу України» ситуацію, в якій опинилися кияни, прокоментувала співробітник департаменту зв’язків із громадськістю Яна Холодна:

— На жаль, практика показує, що розслідування таких справ здебільшого зводиться нанівець. Порушити кримінальну справу чи притягти власників усіх цих «поштових» розповсюджувачів вкрай складно. Адже законодавець визначив відносини, які виникають між споживачем та фірмою, як цивільно-правові. Вони вирішуються, здебільшого, в судовому порядку без втручання міліції. Сьогодні найбільше серед ошуканих осіб пенсійного віку. Читаючи їх листи, розумієш, що за кожним стоїть власна трагедія. Оскільки люди, сподіваючись на приз, щиро довірилися навіть не конкретній особі, а якомусь міфічному неіснуючому «Івану Івановичу», який мило посміхається з картинки, символізуючи щастя, добробут і чимале багатство.

За словами Я. Холодної, абсурд таких розіграшів поширюється не тільки на живих, а й на мертвих. Так, одна родина із Дніпропетровська скаржилася міліції на те, що їхній син уже два роки, як помер, а йому все надсилають листи, де пишеться, що він виграв то машину, то гроші.

Загалом, як зазначають працівники правоохоронних органів, така схема обману була впроваджена в Україні ще понад десять років тому, але дотепер популярності не втрачає. І неважливо, що пропонують — книжки, шорти для схуднення, магічні амулети або передплату на якийсь журнал, головне, що їхня ціна дуже завищена, а обіцяний приз майже недосяжний. А коли люди нарешті приходять до тями і розуміють, що це звичайний «лохотрон», то перестають замовляти й оплачувати ту продукцію, яка їм надійшла. Втім, представники фірм на цьому не зупиняються і надсилають листи-нагадування з вимогою оплатити товар. Якщо ж громадяни не реагують, то вони погрожують колекторськими фірмами, які «покликані» на вибивання боргів.

Працівник Департаменту карного розшуку МВС України Микола Рощин каже, що в практиці міліції було декілька справ, коли вдалося вийти на слід однієї із фірм. Зазвичай люди відсилають листи на адреси абонентських скриньок. А це значно ускладнює можливість виявлення власника. Втім, відстежити шлях, звідки йде пропозиція, все ж таки вдається.

— Після чималої кількості звернень ми почали проводити роботу з виявлення однієї із таких фірм. Варто зазначити, що географія пошуків охопила територію усієї країни. Оскільки вона була зареєстрована в одній із держадміністрацій Луганщини, її директор — у Запоріжжі, хоча фактично там не проживав, — розповідає М. Рощин. — Потім це товариство перевели до Ужгорода, але там воно було зняте з обліку в зв’язку з ліквідацією. Утім, свідоцтво власники не здали, і фірма продовжувала свою діяльність в Одесі за місцем реєстрації бухгалтера даної фірми. Там вони орендували й абонентську скриньку. Однак, зібравши матеріали, так і не вдалося щось довести в суді, адже власники даного товариства «перестрахувалися» усіма можливими засобами й способами. А суд не вбачив у їхніх діях кримінального «шахрайства». Адже фірма стверджувала, що, по-перше, товар, який люди бажають придбати, — купують із власної ініціативи, по-друге, якщо товар покупцям не сподобався, вони мають право упродовж двох тижнів його повернути, згідно із законодавством. Що ж стосується розіграшів цінних призів, то вони справді проводяться раз на рік. У конвертах дрібнесенькими літерами про це повідомляється, але громадяни, зазвичай, не звертають на ці примітки уваги.

За словами М. Рощина, в міліції були сумніви й щодо законності самого порядку проведення таких розіграшів. Оскільки жодної адреси, де саме їх організовують, нікому з громадян не повідомляли. До того ж ні в газетах, ні по телебаченню розіграші не демонстрували. Відсутні там і їхні учасники. Сьогодні правоохоронцям відомо, що на території України таких псевдофірм близько 20. Вони розростаються, немов гриби після дощу.

Здавалося б, про таку пастку для довірливих громадян відомо всім. Про неї часто інформує преса. Однак люди й далі наступають на ті самі граблі. Потім одні намагаються повернути свої гроші, інші — вимагають покарати тих, хто не виправдав їхніх сподівань, а є й такі, що переконані: вони справді виграли великий приз, і міліція повинна допомогти їм його отримати.

Куди йти по допомогу

Щоб не попастися на гачок до таких шахраїв, слід пам’ятати кілька порад правоохоронців, як поводитися в подібних випадках, куди звертатися.

Головне — необхідно розуміти: легких грошей не буває. Поштою і через Інтернет необхідно замовляти тільки ті речі, які справді необхідні. За жодних обставин не потрібно передавати незнайомим особам інформацію, яка становить фінансову таємницю (коди кредитних і телефонних карток, номери рахунків тощо). Необхідно читати всі інструкції, що надаються, особливу увагу приділяючи дрібному шрифту. Відсутність адреси (абонентська скринька не рахується) фірми в оголошенні вже має викликати підозру. Однак якщо ви все-таки постраждали — незважаючи на те, що шахраї намагаються діяти юридично максимально грамотно, не соромтеся подавати заяви в міліцію і управління у справах захисту прав споживачів. Випадки порушення кримінальних справ були. Траплялися випадки й повернення втрачених коштів. І останнє, що міліція радить завжди пам’ятати: безплатний сир буває лише в мишоловці. Істина банальна, та справедлива.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.