Вечірнє засідання 12 серпня

Відкриваючи вечірнє засідання, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов нагадав, що за ініціативою депутатських груп і фракцій парламент заслухає Голову Національного банку України про ситуацію на національних фінансових ринках. Але почати засідання він запропонував із повторного розгляду змін до Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (щодо місця перебування та права на освіту) з пропозиціями Президента, які озвучив представник глави держави в парламенті Руслан Князевич.

Зокрема, за його словами, пропонується виключити пункт, яким визначається порядок оформлення та видачі довідки, що підтверджує місце перебування особи, яка проживає на тимчасово окупованій території або переселилася з неї, оскільки це питання врегульоване в Законі «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» і додаткового унормування не потребує. Також пропонується встановити, що продовження навчання громадян України з тимчасово окупованих територій здійснюється у вищих навчальних закладах, розташованих на території інших регіонів країни, на загальних підставах, у межах загального обсягу видатків, передбачених цим закладам на підготовку кадрів, та обсягу державного замовлення. За таку ініціативу глави держави проголосувало 238 народних депутатів.

Затим парламентарії не змогли подолати вето Президента на Закон «Про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України». Олександр Турчинов оголосив, що закон вважається відхиленим.

На запитання народного депутата Сергія Капліна («УДАР»), коли буде поставлено на голосування законопроекти про люстрацію, Олександр Турчинов відповів: «Ми обговорили це питання з керівниками фракцій. Профільні комітети повинні розглянути законопроекти, які є альтернативними з цього питання, і в четвер вони будуть включені для розгляду в сесійній залі. Крапка».

До речі, перед вечірнім засіданням під будівлею парламенту відбулися сутички між правоохоронцями та прихильниками Закону про люстрацію. Мітингувальники принесли шини і погрожували підпалити, якщо закон не буде прийнято. Серед активістів були члени партії «ВОЛЯ», представники Автомайдану, Громадського люстраційного комітету, Реанімаційного пакета реформ.

Також Верховна Рада ухвалила Закон «Про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» та зміни до Закону «Про лікарські засоби» щодо удосконалення порядку забезпечення населення лікарськими засобами, призначеними для лікування соціально небезпечних та тяжких хвороб».

Перший законодавчий акт звільняє від юридичної відповідальності підприємців, які знаходяться на окупованій території і не можуть, через форс-мажорні обставини, платити податки до бюджету та надає можливість з тих територій евакуювати бізнес. Другий — спрощує реєстрацію в Україні деяких лікарських засобів, котрі допущені для застосування в США, ЄС.

Потім парламент прийняв у цілому законопроект «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції» та зміни до статті 230 Податкового кодексу (щодо контролю за обігом спирту і лікеро-горілчаних виробів).

Після чого народні депутати заслухали інформацію голови НБУ Валерії Гонтаревої (на знімку ліворуч), яка серед причин падіння курсу гривні назвала зовнішні виклики Україні та панічні настрої серед населення. Збалансований курс долара США на сьогодні, за її словами, становить 11,5 — 11,9 грн., проте Нацбанк не готовий витрачати валютні резерви на підтримку такого курсу.

Крім того, під час засідання до Голови Верховної Ради звернулися народні депутати з пропозицією розглянути проекти постанов щодо перевиборів Харківської міської ради та міського голови Харкова. Олександр Турчинов доручив парламентським комітетам з питань Регламенту і державного будівництва та місцевого самоврядування розглянути відповідні проекти постанов. У четвер Верховна Рада має розглянути ці документи в сесійній залі.

Насамкінець Олександр Турчинов оголосив про вихід народного депутата Володимира Бандурова з фракції Партії регіонів і закрив засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться сьогодні.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

 Дослівно

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева: «Економічних причин для зростання курсу немає. Докладу зусиль для стабілізації курсу ринковими інструментами або, якщо це не вдасться, адміністративними заходами».