Триває Великий піст. Часто раціон тих, хто постить, бідний на вітаміни і мікроелементи, через що в перші дні вони часто відчувають слабкість. Заповнити цей дефіцит можна за допомогою сухофруктів.
Усі сухофрукти в концентрованому вигляді містять набір мінералів і вітамінів. Крім того, сушені фрукти є джерелом клітковини — харчових волокон, які нормалізують процес перетравлювання їжі. Набухаючи в кишечнику, вони утворюють слизуваті розчини, які оздоровлюють його мікрофлору, вбираючи і виводячи з організму шкідливі продукти обміну речовин — надлишки холестерину, радіонукліди, пестициди, антибіотики, гормони, ароматизатори, фарбники, консерванти і т. п. Отже, включивши у свій раціон ці продукти, можна не тільки заповнити дефіцит енергії, а й «почистити», оздоровити свій організм.
Буде непогано протягом дня розподілити прийом сухофруктів на 2—3 рази. Уранці ці солодкі ласощі зарядять вас енергією, вдень допоможуть утамувати відчуття голоду, а ввечері врятують від переїдання на ніч.
Оскільки в кожного сухофрукта є свої корисності, то, щоб одержати максимум користі, їх потрібно комбінувати. Це нескладно, оскільки всі вони добре поєднуються один з одним. Їх можна і додавати до складу різних пісних страв, наприклад, каш, мюслі, сиру (якщо дозволяє міра посту), супів, запіканок, овочевих рагу, і вживати у вигляді сухофруктового міксу. Важливо лише, щоб сумарна кількість сухофруктів на добу не перевищувала 200—300 грамів. Якщо вживати більше, можна набрати зайву вагу.
Щоб полегшити процес жування, сухофрукти обов’язково заздалегідь обдати кип’ятком і настояти не менш як 5—7 хвилин. Таким нехитрим способом можна не тільки їх розм’якшити, а й продезінфікувати, тобто вбити частину мікробів, що містяться на їх поверхні, а також яйця деяких паразитів.
Через велику кількість вуглеводів зловживати сухофруктами не рекомендується людям з цукровим діабетом — у них може підвищитися рівень цукру у крові. Також не можна приймати ці продукти при загостренні запалень шлунка і дванадцятипалої кишки через те, що активне жування сприяє надмірному утворенню шлункового соку, а груба клітковина подразнює слизову.