Минулого року Сумська область посіла останнє місце в Україні за рівнем забезпечення донорською кров’ю. Останнім часом чисельність донорів зменшилася в регіоні вчетверо! Щоправда, в обласному центрі практично вирішена «кровна» проблема, тому що Сумська міська рада прийняла рішення про пільги почесним донорам (їх у місті 562) і компенсує їм 25 відсотків вартості комунальних послуг.
Проте в інших містах і районах, якщо так піде й надалі, травмовані, оперовані, з опіками та інші хворі, яким потрібне негайне переливання крові, можуть не дочекатися порятунку.
Служба крові завжди мала особливий статус серед лікувальних закладів. Наш центр працює в режимі «швидкої медичної допомоги» — цілодобово і безперервно. Окрім штатних ситуацій, наприклад, при кровотечах у породіль, нерідко трапляються й екстраординарні випадки. Нещодавно з Конотопа до обласної дитячої лікарні у критичному стані привезли двох підлітків, хворих на гемофілію. Медики врятували дітей, використавши для цього кров від 700 донорів.
Далі, вочевидь, буде гірше. Програму розвитку донорства на 2002—2007 роки через невиділення бюджетних коштів фактично зірвано. Її правонаступницю, яку ми розробили на нинішню п’ятирічку, схоже, очікує така само доля: вже рік вона припадає пилом у шухляді одного великого начальника обласного штибу.
Ще донедавна в розпорядженні сумського обласного донорського центру було сучасне виробництво високоефективних і дешевих препаратів із крові (імуноглобулінів, альбуміну тощо). Проте внаслідок політики «викручування рук» з боку окремих керівників області ми змушені були закрити виробництво. Тож тепер ліки, які ще донедавна виготовлялись безпосередньо в регіоні, завозяться, і коштують вони вже в багато разів дорожче.
Чиновницька некомпетентність і вседозволеність дорого обходяться. Скажімо, людина отримала травму. Якщо застосувати донорську кров, тканини регенеруватимуть швидко — за 1—1,5 тижня. У разі відсутності достатніх запасів крові, терпіти хворому доведеться два, а то й три місяці?
Віктор ЛЮБЧАК, головний лікар, директор ТОВ «Сумський обласний центр служби крові», почесний донор України, президент Асоціації працівників служби крові і донорів Сумщини.