Зранку в Ірини почало боліти горло. Викликати лікаря з такої дрібниці здалося нерозумно. Дівчина вирішила стати «сама собі лікарем». 
На допомогу прийшли колеги по роботі — кожен зі своїм рецептом. Одні наполягали на обов’язковому застосуванні місцевого антибіотика, інші закликали використовувати бабусині рецепти. У найближчій аптеці Ірина залишила 150 гривень.
— Купила різні «полоскалки» для горла: від звичайної настойки календули і до модних препаратів. Усе, що мені радили співчуваючі друзі. Взяла антибіотик і льодяники. Хотіла, як мовиться, швидко стати на ноги. От і подумала: що більше — то краще, — каже «сама собі лікар».
Кожні півтори години дівчина полоскала горло новим засобом, жувала таблетки й усе це запивала теплим чаєм з малиною. Уже до вечора відчула сверблячку в роті й печіння в горлі.
— Я тоді подумала, — згадує Ірина, — що просто обпекла собі порожнину рота йодом або подразнення від соди почалося. Вирішила «курс лікування» на якийсь час зупинити. Як з’ясувалося, це мені життя й урятувало.
Усю ніч вона не могла заснути: дуже свербіли губи й посмикувалося обличчя. Іноді навіть здавалося, начебто повітря не вистачає. Ранком у дзеркалі замість звичного відображення Іра побачила «щось величезне, червоне й малознайоме».
— Моє обличчя збільшилося вдвічі, — згадує жертва самолікування. — Анджеліна Джолі, побачивши мене, дуже позаздрила б. Губи розпухли так, що я не могла ними поворухнути. Язик і внутрішній бік щік обсипало. Я одразу випила протиалергічний засіб. На прийом до лікаря Ірина потрапила тільки наступного дня.
— Діагноз мені поставили з першого погляду. Доктор заспокоїла: мовляв, це вам ще пощастило, що ви взагалі прокинулися. Вичитала вона мене як треба...
Терапевт Тамара Євдокимівна поставила Ірині діагноз — набряк Квінке і прокоментувала її історію хвороби:
— Набряк Квінке стався унаслідок лікарської алергії. Можливо, реакція пішла на один із використаних препаратів, але, швидше за все, на комбінацію декількох ліків. Уражена була вся слизова організму. Видима частина цього «айсберга» була на язиці й обличчі. Але постраждав і кишечник. Причина — бездумне використання медпрепаратів. Останнім часом таке трапляється дедалі частіше. Люди не ходять до лікарів, довіряють рекламі, купують модні препарати і ними лікуються. Рідко хто читає застереження з використання ліків. І ще рідше їх розуміє. Просто треба усвідомити: в будь-якій справі, особливо якщо це стосується вашого здоров’я, необхідна участь професіонала. І навіть звичайну застуду або, як у нашому випадку, ангіну можна довести до найтяжких наслідків.
До слова, потрапити на роботу «оперативно» Ірині не вдалося. Її лікарняний затягнувся на два тижні. Грати в доктора дівчина більше не хоче.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.