Сили АТО продовжують стискати кільце навколо Донецька, вибиваючи терористів з населених пунктів поблизу обласного центру — на півночі, заході та півдні. Бойовики, які втрачають позиції, використовують «слов’янський сценарій» — встановлення важкої артилерії в житлових кварталах чи обстріл густонаселених мікрорайонів. При цьому сепаратисти кажуть мешканцям, нібито обстріл ведуть українські військові, та заявляють про «гуманітарну катастрофу».

«У разі штурму міста кількість жертв зросте в рази. Гуманітарних коридорів на сьогодні немає абсолютно. До Донецька не можуть потрапити вантажі медикаментів для населення. Вичерпуються запаси продуктів. Через блокаду й обстріли неможливо ремонтувати зруйновані комунальні мережі. В місті дуже погано з водопостачанням і електрикою», — заявив «прем’єр-міністр» самопроголошеної «Донецької народної республіки» Олександр Захарченко. Лідер сепаратистів замовчав причину такої ситуації в обласному центрі й поклав вину на «київську владу».

«Ми готові до припинення вогню для недопущення поширення масштабів гуманітарної катастрофи на Донбасі», — додав ватажок терористичної організації «ДНР». І пообіцяв: якщо українська армія продовжуватиме наступ, «місто перетвориться на єдиний військовий табір». «Боротьба вестиметься за кожну вулицю, за кожен дім, за кожен метр нашої землі», — пообіцяв Захарченко.

Наступного дня у «міністерстві інформаційної політики ДНР» розтлумачили здивованим журналістам, насамперед іноземним, зміст заяви «прем’єра». «Головною умовою для припинення вогню є аналогічний захід з боку української армії. Припинення вогню може бути лише взаємним», — пояснили сепаратисти. На їхній погляд, обов’язковими умовами початку переговорного процесу є «повне виведення української армії з території «ДНР» і участь у переговорах саме офіційних осіб з українського боку». Із останніх заяв випливає, що терористи хочуть переговорів, що фактично означало б визнання самопроголошеної республіки. Але перші кроки, на переконання бойовиків, повинна зробити українська сторона.

Інші офіційні новини від «ДНР» невтішні. Бойовики повідомляють про руйнування житлових будинків, комунікацій та соціальних об’єктів. Стає очевидним, що кількість прихильників ідей сепаратизму в області різко зменшується. «Люди прозрівають і почуваються обдуреними. Начебто на референдум ходили, думали, заживуть краще, пенсії підвищать. А тут —пенсії перестали платити, будинки обстрілюють, транспорт перестає ходити, люди сидять у підвалах. Вони обурені й розчаровані», — пояснює мешканка Пролетарського району Донецька Оксана.

Міста в окупації стають важкодоступними

У неділю благодійний фонд «Розвиток України» не зміг відправити жодного автобуса для евакуації мешканців із районів бойових дій. Причина — небезпека на дорогах: шляхи обстрілюють, а під Горлівкою бойовики пригрозили замінувати міст. Із «гарячих точок» люди евакуюються самотужки. Ті, хто не зміг виїхати, стають «живим щитом». Як варіант — терористи вивозять мешканців Шахтарська і Тореза до Донецька, де поселяють у студентських гуртожитках і обіцяють згодом перевезти до Росії. Навіщо це робиться, розповів донеччанин Іван, чиї родичі залишаються у Шахтарську:

«Майже в кожному будинку сидять бойовики «ДНР». Виселяли людей і потім вели вогонь із їхніх квартир. Те, що не зруйнували під час боїв, пограбували «ДНР» і мародери. Супермаркети пограбовані, деякі аптеки також. До будинків людей теж заходять регулярно. Немає електрики, зв’язку, майже ніде немає води. Колодязів у місті на 60 тисяч осіб — лише 30, і їх майже немає в багатоповерхових мікрорайонах. Палива в місті також немає. В лікарні працює лише хірургічне відділення — і все. Багато тіл лежать на вулиці, їх ніхто не прибирає».

За словами співрозмовника, у прилеглих до Шахтарська селищах, які контролюються силами АТО, спокійніше. «Так, чути стрілянину, іноді їх обстрілюють «ДНРівські захисники» із «Градів» та іншого. Але в цілому є зв’язок, електрика і немає мародерства».

Тривожні звістки продовжують надходити з Горлівки. Шестеро осіб потерпіли від осколків снаряда, що розірвався поблизу Богоявленського кафедрального собору. Нижній храм тимчасово перетворений на бомбосховище, і деякі люди в перерві між обстрілами вийшли на подвір’я та були поранені. Потерпілих доставили до міської лікарні, де надали медичну допомогу. Одній жінці відірвало кисть, у інших пацієнтів — осколочні поранення ніг та голови.

Ще один інцидент трапився в бомбосховищі школи № 36, куди також приходили мешканці навколишніх будинків. Завгосп школи про всяк випадок вела реєстрацію тих, хто перебуває в сховищі. Така ретельність видалася підозрілою сепаратистам. Хтось доніс на жінку, і ту заарештували озброєні бойовики — начебто як «розвідника». Про долю працівниці школи на момент підготовки інформації нічого не було відомо.

Понад сто ув’язнених утекли з колонії після того, як до неї потрапив снаряд

До колонії суворого режиму № 124 в Донецьку увечері в неділю влучив снаряд, повідомили в міській раді. Один ув’язнений загинув, ще 18 дістали поранення. Внаслідок обстрілу пошкоджено штаб, підстанцію і промислову зону. «В колонії спалахнув бунт, і 106 осіб залишили місце ув’язнення. Станом на ранок понеділка частина з них повернулася», — зазначають у міськраді.

У понеділок у місті тривали обстріли: за припущеннями, важка артилерія працювала в районі аеропорту та Ясинуватої на півночі, а також мікрорайону Широкий на півдні міста. Виявилися знеструмленими 214 підстанцій у районі заводу «Точмаш», із них 200 підстанцій підключили до живлення протягом двох годин.