Що таке справжній транспортний колапс, коли десятки тисяч авто стоять у багатогодинних заторах, мешканці й гості Криму відчують через пару тижнів, коли завершиться період відпусток.

Керченська поромна переправа вже не справляється з потоком туристів. За інформацією автономної некомерційної організації «Єдина транспортна дирекція», на півострові нині перебуває близько 28 тисяч автомобілів, власникам яких найближчим часом може знадобитися переправа через Керченську протоку. І якщо всі туристи вирішать повертатися на своїх авто одночасно, то транспортний колапс забезпечено.

Влада півострова стверджує, що готова до зростання відтоку туристів, пік якого припаде на 15—18 серпня. Зокрема, запрацює накопичувальний майданчик для автомобілів на 1800 машин. Тут же можна буде оформити необхідні документи, придбати питну воду за ціною 3 рублі (1,5 грн.) за літр, гаряче харчування. Тож решту відпустки російські відпочивальники цілком можуть провести в очікуванні порома, розбивши намет на березі Керченської протоки. А ще є автобуси, вантажні автомобілі, хури далекобійників! У Криму вже ходить жарт, що 1 вересня батькам-росіянам доведеться вести своїх дітей у кримські школи, так і не дочекавшись переправи на Кубань.

А от широко розрекламований поїзд сполученням Сімферополь—Москва, який здійснив лише кілька рейсів через переправу, довелося скасувати. Пороми просто не справляються з навантаженням. З 12 по 31 серпня пасажирам запропонують на автобусах переправитися на протилежний берег, де вони зможуть продовжити шлях на іншому поїзді до місця призначення.

8—9 серпня черга на завантаження в порту «Крим» уже подвоїлася й становить 700 автомобілів, час очікування зріс до 12 годин. Збільшити кількість здійснюваних поромами рейсів не дає змоги завантаженість причалів обох портів.

З останніх новин: на переправі вийшли з ладу два з шести поромів. Черги продовжують рости.

Крим.