Картопляну дієту здавна застосовують для лікування хвороб серця і судин, а також в разі захворювання нирок. Щоденне вживання картоплі знижує артеріальний тиск, зміцнює кровоносні судини і сприяє поліпшенню обміну речовин.
«Картопляні» інгаляції — один із кращих засобів у разі простуди та катару верхніх дихальних шляхів. Картопляний відвар корисний людям, що страждають на артрит. Молода ж картопля багата на вітамін С, а завдяки високому вмісту калію сприяє виведенню води з організму. Для того, щоб зберегти корисний вітамін у цьому продукті, слід опускати картоплю в киплячу підсолену воду і варити хвилин десять-п’ятнадцять.
Сиру картоплю, натерту на терці, прикладають до опіків, трофічних виразок, екзем, дерматитів з метою пом’якшення шкіри. Компреси з тертої картоплі добре допоможуть при алергічній реакції на комарині укуси.
Свіжоприготовлений картопляний сік має протизапальну, ранозагоювальну, сечогінну, загальнозміцнюючу дію.