Ви втомлені, розбиті, вам нічого не хочеться. Як то кажуть, настрій «на нулі». А тут ще погода... З такою ситуацією, мабуть, стикався кожний із нас. Утім, психологи знають, як уникнути такого стану.
Приплив енергії у людини виникає тільки тоді, коли в неї з’являється певна мета, каже психолог Наталія Ковчин. І що ваша мета глобальніша, то більше сил потрібно на її реалізацію. Тому, якщо вам усе набридло і ви не бачите перед собою жодних цілей, то й енергії у вас не буде. Ось саме в такі моменти у людини розвивається депресія, виникає стан лінощів, з’являються утома й сонливість.
Жінки можуть заперечити: мовляв, вони займаються хатньою роботою і сім’єю, не сидять без діла, та все-таки це не піднімає їм настрою. А річ у тім, каже пані Наталія, що те, що ви робите, — це звичка. А енергію дають натхненні цілі! Такі, які викликають позитивні емоції, тобто цілі під назвою «Хочу!».
То як виявити в собі ці енергетичні цілі?
Для цього, радить психолог, потрібно спокійно подумати над тим, що саме ви любите робити і що викликає у вас радість та натхнення. Можливо, ви хотіли б займатися рукоділлям або кулінарією, а може, ви маєте бажання поїхати в подорож або купити машину. Виберіть зі свого списку те, що надихає вас настільки, що ви готові взятися за це і постаратися втілити його уже найближчим часом.
Найголовніше — це почати, а в процесі ви відчуєте смак і навіть не помітите, як у вас з’являться нові цілі і бажання, а за ними й нові мрії.
А ще психолог радить: якщо людина песиміст і схильна до депресії, їй варто мати друга оптиміста. Його позитивне налаштування на життя легко передається через так званий «ефект зараження». Тоді ви точно забудете, що таке нудьга і як узагалі може бути настрій «на нулі».
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.