Нігті можуть розповісти про ваші хвороби. Якщо вони змінили свою форму або колір, потрібно звернутися по консультацію до фахівця із сімейної медицини або дерматології.
Чорні крапки, плями, тонкі білі лінії, жовтуватий колір, лущення, затримка росту, зайва опуклість-угнутість, відділення краю нігтів від шкіри, стоншування їх майже до напівпрозорості, кровоточивість і запалення нігтьового ложа і шкіри по краях — ось сигнали того, що в організмі щось не так і є проблеми із здоров’ям.
Наприклад, якщо нігті по краях відділяються від шкіри, то це може бути симптомом гіпер- або гіпотиреозу, мієломи, анемії, раку легенів або цукрового діабету. Розтріскування нігтів і навіть їх випадання буває при запальних захворюваннях, погано контрольованому цукровому діабеті, сильному стресі, пневмонії, псоріазі або побічній дії лікарських засобів.
Нігті злегка увігнуті з піднятими краями можуть свідчити про недолік заліза в організмі (анемію), хвороби серця, гіпотиреоз або виснаження. Опуклі нігті, що супроводжуються розростанням сполучної тканини і припухлістю кінчиків пальців (їх називають пальцями у вигляді барабанних паличок), властиві хворим із хронічною дихальною, серцевою, печінковою і нирковою недостатністю при системних захворюваннях.
Білі поперечні смужки на декількох нігтях одразу можуть означати побічну дію медикаментів, ендокринні розлади, пухлинні захворювання, інфекції (туберкульоз або малярію) або ниркові і серцево-судинні проблеми.