Місцева влада Алушти й Бахчисарая вирішили не продовжувати оренду землі для розміщення унікальних парків мініатюр, аналогів яких немає не тільки в Україні і Росії, а й у Східній Європі.

Місцевого підприємця й ентузіаста Віктора Жиленка змусили зібрати унікальні експонати, оскільки депутатам здалося, що орендовану землю використовують не за призначенням.

— Це просто нонсенс, — розповів кореспондентові «Голосу України» Віктор Жиленко, — вони вимагали якихось преференцій особисто для себе, а ми орієнтуємося на відпочивальників, на дітей, на приваблення туристів. Очевидно, депутатів це не цікавить.

Нагадаємо, перший парк мініатюр з 54 предметів було створено в Алушті. Це Лівадійський, Масандрівський і Ханський палаци, Сімферопольський залізничний вокзал, Ластівчине гніздо, Воронцовський палац, церква Воскресіння Христового у Форосі, визначні об’єкти Севастополя, Чорноморського, Феодосії, Судака. Всіх їх створено місцевими художниками й скульпторами в масштабі 1:25. На все це пішло два роки. Бахчисарайський парк мініатюр створювали три роки. Він наймасштабніший — тут 86 об’єктів.

Віктор Жиленко каже, що алуштинский парк мініатюр нині згорнутий і експонати перебувають у сараї, бахчисарайський поки що функціонує, але це не на довго. Він уже під загрозою закриття.

У Бахчисараї парк орендує земельну ділянку до кінця року, але на останній сесії міськради договір оренди не продовжили. При цьому згорнули всі програми з подальшого розвитку парку, де були розташовані атракціони, у тому числі найдовша дерев’яна дитяча гірка в Україні з 2000 різних переходів, а також зоопарк.

Жиленко здивований позицією депутатів, оскільки парки в Алушті й Бахчисараї створювали буквально на рівному місці. Це були занедбані території.

— Ми їх самі впорядкували. До речі, вхід для городян був зі знижкою 70%, а в дні міських свят місцеві жителі відвідували наші парки взагалі безплатно, — каже Жиленко.

Підприємець починав зі створення акваріума в Алушті, де були представлені унікальні й екзотичні тварини. Потім бізнес розширився до створення унікального парку крокодилів — крокодиляріуму в Ялті.

А найвідомішим представником алуштинського акваріума був восьминіг Павлик, який передбачав результати міжнародних футбольних матчів. У травні минулого року Павлик помер від старості.

Віктор Жиленко каже, що нині на півострові незручно вести бізнес.

— Чомусь наші проекти ніхто саме тепер, після того як Крим нібито ввійшов до складу Росії, не сприймає. Коли тут була Україна, такого не було, — зазначає бізнесмен.

Жиленко не один такий. Згортають свій бізнес багато підприємців, переїжджаючи до Києва, Одеса, на Херсонщину. Невипадково, мабуть, лише за останні три місяці рівень податків і зборів в АРК знизився майже удвічі.

До речі, минулого року саме парк мініатюр в Алушті став переможцем у номінації «7 сучасних чудес Криму» за результатами опитування експертів, проведеного Міністерством курортів і туризму Криму.

Очевидно, за нинішніх політичних реалій таких чудес теперішньому кримському керівництву вже не потрібно.

Фото надане автором.

Ластівчине гніздо у парку мініатюр.