Компанія МТС Україна повернула зв’язок своїм абонентам у Криму, щоправда, на правах технічного роумінгу. Як і очікувалось, «партнером» компанії став російський мобільний оператор К-телеком, який працює під брендом Vіn-mobіle і, по суті, «вибив» МТС Україна з території півострова.
Проблеми зі зв’язком, як ми вже писали, почалися в Криму 5 серпня, до того ж посилання були на технічні проблеми, а не на захоплення технічного устаткування зв’язку російським оператором за пособництва так званої кримської влади. Водночас роумінг технічним назвати складно, це справжній міжнародний роумінг, замість МТС Україна на екрані телефону відображається WІN, RUS32, МТС також немає й при виборі оператора мережі.
Набирати номер телефону необхідно в міжнародному форматі, тобто +38 і далі номер. Тарифи також установлено єдині для кримчан: 30 безплатних хвилин на дзвінки того ж оператора в день користування. Починаючи з 31 хвилини, вартість кожної нової хвилини становитиме 0,50 грн., при цьому багато абонентів скаржаться, що почалося стягування плати за вхідні дзвінки.
У розсиланні смс компанія повідомляє, що перші п’ять хвилин розмови безплатні, а вже із шостої хвилини вартість 0,5 грн. за хвилину. А дзвінки на номери інших операторів — 3 грн./хвилина. Виходить, що раніше куплені пакети, у тому числі й контрактні більше не діють? У компанії поки що про це нічого не говорять.
Фахівці ринку зв’язку переконані, що К-телеком у недалекому майбутньому не залишиться єдиною російською мобільною ерзац-компанією, що прикриває інтереси реального інвестора. Швидше за все, слідом за московською МТС свою «темну конячку» введе на ринок Вимпелком, який аналогічно замінить свою українську «дочку» Київстар на фірму з нейтральною назвою.