Єгор тут уже третій тиждень. Він народився недоношеним. Лікарі кажуть, що малюка незабаром випишуть додому. А поки що мама щодня відвідує сина в лікарні й чекає, поки той підросте і зміцніє. Вона гладить крихітку по животику, розмовляє з ним і переживає, що ніжки холодні. Поки що ліжечко хлопчикові замінює кювез. У цій маленькій барокамері він, як космонавт, виходить у відкритий Космос життя. Немовля поки що занадто мале і слабке, щоб жити самостійно...

У відділенні реанімації немовлят Національної дитячої спеціалізованої лікарні 

«ОХМАТДИТ» виходжують новонароджених з екстремальною масою тіла — від 500 грамів, а також дітей після проведеної хірургічної корекції вроджених вад розвитку (на знімку). Тут допомагають вижити і зміцніти діткам з усією України.

За словами завідувачки відділення Олени Король (на знімку), вага найменшого пацієнта була 470 грамів. Сьогодні цьому малюку вже більш як півтора року. У нього є певні затримки в розвитку, але дитина вже сидить, повзає, піднімається на ніжки, розмовляє.

На стіні кабінету завідувачки багато фотографій усміхнених дітей. Є й картина немовляти, що спить на долоні дорослого. Це полотно вишила хрестиком родичка малюка, що народився вагою 640 грамів, якого виходили у цьому відділенні.

— Ми стежимо за подальшою долею наших пацієнтів, — каже Олена Григорівна. — Глибоко недоношені діти з екстремальною масою тіла, звичайно, відстають у розвитку від малят, народжених у строк. Уважається, що таке маля до трьох років життя наздожене однолітків і «вирівняється». На жаль, є й певний відсоток інвалідизації.

Раніше новонароджений вагою до кілограма вважався не людиною, а абортним плодом. Три роки тому Україна перейшла на європейські критерії реєстрації дітей, що з’явилися на світ. Відповідно до нових стандартів, немовлята, котрі народилися після 22 тижнів вагітності, за умови, якщо вони важать не менш як 500 грамів, уважаються життєздатними. Але їм потрібна невідкладна медична допомога і тривалий лікарський догляд з використанням дорогого медичного устаткування. Утім, і до 2007 року, за словами Олени Король, в її відділенні виходжували малят з малою масою тіла.

— Немовлята вагою і 400, і 500 грамів можуть бути життєздатними. Їм надається допомога в пологовому будинку одразу після народження, а потім таких діточок переводять до нас, — пояснює співбесідниця. — Намагаємося зберегти життя кожному. Адже для багатьох батьків це останній шанс мати дитину. Жінки, борючись із безплідністю, йдуть на подвиги, щоб стати мамами. Роблять по шість-сім-вісім штучних запліднень. Пройти через таке може не кожна.

Недоношених дітей налічується не так уже й багато. Але щоб дати їм шанс на повноцінне життя, потрібні спеціальні умови, медтехніка, ліки. На жаль, сьогодні не у всіх регіонах є така можливість. В 

«ОХМАТДИТ» допомагають усім. У Національній дитячій спецлікарні теж не все в порядку з фінансуванням — бюджет не прийнято, грошей немає. Але тут не опускають руки, залучають спонсорів, шукають вихід. А лікарі і сестри роблять усе, щоб діти отримували медичну допомогу по максимуму.

— У нас є курасурф (дорогий препарат, для того, щоб легені немовляти розкрилися), є амінокислоти для глибоко недоношених дітей. В інших регіонах цього немає, препарати змушені купувати батьки, — каже завідувачка реанімації.

Олена Григорівна переконана, що немає виправдання бездіяльності, коли мова йде про життя дитини. А чужих дітей, як відомо, не буває. У відділенні реанімації немовлят для персоналу всі дітки свої, рідні.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.