Нами пережито вже дві хвилі епідемії грипу (сезонного та специфічного). Загалом кількість захворілих з початку епідемії становить 4 мільйони 475 тисяч 370 осіб, а число жертв грипу на сьогоднішній день перевищило тисячу людей. Привертає увагу той факт, що кількість летальних наслідків істотно не знижується, незважаючи на те, що вже минули перші піки епідемії і загальне число хворих стало менше.
Сьогодні спостерігається полярність суджень щодо низки основних позицій, що стосуються і загальної оцінки сформованої в цьому сезоні епідемічної ситуації, і рекомендацій із профілактики та лікування сезонних респіраторних захворювань загалом і грипу зокрема. Єдиного авторитетного джерела не знайдено.
З огляду на значний практичний досвід фахівців у боротьбі із сезонними респіраторними інфекціями та грипом, Український медичний союз виступає із пропозицією: обговорити ситуацію, пов’язану з епідемією грипу, спричиненого вірусом A/H1N1 (Каліфорнія), у колі зацікавлених професіоналів. Запрошуємо до діалогу, обміну думками, коментарями колег, що мають особистий досвід лікування хворих у період епідемії сезонних респіраторних захворювань і грипу, спричиненого вірусом A/H1N1 (Каліфорнія). Особливо цінним може виявитися досвід колег, що занедужали грипом у цьому сезоні і на собі особисто випробували тяготи захворювання. Ми впевнені, що залучення особистого досвіду колег у лікуванні хворих грипом у поточному сезоні дасть можливість поліпшити індивідуальний досвід у лікуванні цієї патології та бути більш озброєними під час наступних епідемій.
Адреса форуму: ttp://www. uams. org. ua/forum/іndex. php? showtopіc=317
Інформацію можна надсилати факсом 495-53-24 та за адресою: м. Київ, 01042, вул. Чигоріна, 18, оф. 216 з позначкою «Форум як зброя проти грипу».