Завідувач кафедри туризму Ужгородського національного університету Федір Шандор не перестає дивувати краян і гостей. Нещодавно за його ініціативи презентували ще одну туристичну родзинку — перший в Україні та СНД мілітарі-готель. За словами Федора Шандора, до концепції готелю «Ґрінгоф», який розташований у високогірному селі Гукливому Воловецького району, закладено історію військової «Лінії Арпада» часів Другої світової війни, яка пролягала головним хребтом Карпат, що століттями розділяв Закарпаття та Галичину. А тоді — окуповану хортистською Угорщиною Закарпатську Україну і Україну Радянську.
Кожна з кімнат готелю присвячена одній із восьми військових ліній, які в воєнні роки пролягали територією сучасного Закарпаття. Стіни цього турзакладу прикрашають тактичні карти і стрілецька зброя того часу. Підвальним приміщенням і одночасно фундаментом слугує один з бункерів оборонної системи. Варто також зазначити, що науковцями УжНУ і фахівцями-практиками туристичної галузі розроблений військовий турмаршрут «Лінія Арпада», який проходить через гірські населені пункти: Свалява—Уклин—Верхня Грабівниця—Підполоззя—Гукливе—Міжгір’я—Синевир.
— Відомо, що військовий туризм вельми популярний у багатьох країнах Європи. Фортифікаційні споруди та старовинні замки, місця відомих битв, дзоти, доти, окопи, залишки техніки, бункери, великі оборонні лінії часів І та ІІ світових воєн, музеї зброї, військова техніка, — усе це в західноєвропейських країнах приносить не тільки прибуток, — каже доцент Ф. Шандор, — а й при тому ще й популяризує саму державу. Чому в Україні цього не може бути? Може, і має бути. Часом українці шукають цікавинки по Анталіях і Таїландах, бо мало ще пропонується і пропагується своє, вітчизняне. А воно справді викликає щире здивування та непідробний інтерес навіть у місцевих жителів, не кажучи вже про мешканців великих індустріальних міст сходу і півдня або іноземних мандрівників...
Ужгород.