Понад сто вимушених переселенців — людей з обмеженими можливостями та їхніх рідних — повернулися до визволених Слов’янська і Краматорська. Два місяці інваліди перебували в селищі Сергіївка під Одесою. Додому особливих пасажирів доставили у двох спеціально виділених вагонах потягом Одеса — Ясинувата. На вокзалах кожного з міст зустрічали волонтери, які допомагали людям на милицях та в інвалідних візках. Спеціальні автобуси Донбаського міжрегіонального центру реабілітації інвалідів (директор — Світлана Фоміна) доставили кожного переселенця додому.

— Люди, безперечно, дуже раді, що повернулися. Хоча проблем море. Проїхалися за адресами: один будинок розбитий, другий, третій... Нашим інвалідам, звичайно, потрібні умови для проживання, і ми їх створюватимемо. Але радість у людей переважає — нарешті вдома! — розповіла «Голосу України» координатор акції «Дорога життя», голова обласної організації інвалідів Надія Поламарчук.

За словами співрозмовниці, наразі завершується косметичний ремонт у центрі «Співдружність» на території «Слов’янського курорту»: відновлюють водогін, світло, фарбують приміщення. «Територію навколо санаторію розміновано, багато людей приїздять на відпочинок, знімають житло і ходять купатися на озера. Квартири подешевшали, можна зняти за 40—50 гривень на добу з людини, тоді як рік тому були по 100 гривень».

Центр «Співдружність» готовий прийняти біженців із районів бойових дій, насамперед — інвалідів із сім’ями. Адреса: Слов’янськ, вул. Пушкінська, 31 (будівля колишньої школи № 14). Переселенців просять брати з собою постільну білизну. Довідки за телефоном: 050 911 3834.

У центрі Донецька пошкоджено елітні будинки та комунальний транспорт

Вибухи і постріли посилилися в різних районах обласного центру в четвер уранці. В міській раді повідомили про обстріл у районі захопленої бойовиками будівлі обласного управління СБУ. «У зв’язку з цим просимо всіх залишити вулиці і сховатися в безпечних місцях. Просимо бути максимально обережними, не підходити до місця пригоди, корегувати маршрути пересування на автотранспорті», — йдеться в повідомленні.

Снарядами пошкоджено три елітні багатоповерхові будинки по вулиці Рози Люксембург: зруйновано облицювання першого поверху та вибито деякі шибки. Частково зруйнований продовольчий магазин, розташований в одному з будинків. Інформації про потерпілих чи загиблих немає.

У стоматологічній лікарні на сусідній вулиці, куди влучив снаряд, вилетіли шибки. Внаслідок обстрілу загинула одна особа і ще двоє поранені. Під зливою осколків опинилося тролейбусне депо № 1 у центрі міста. Пошкоджено три десятки комунальних тролейбусів і автобусів великої місткості. Дістали поранення двоє співробітників «Зеленбуду», які в момент обстрілу косили траву на узбіччі.

Тривала стрілянина в районі аеропорту та навколо Ясинуватої. В епіцентрі обстрілу опинилися дорожня розв’язка та оптовий ринок неподалік. Також мешканці міста повідомляли про бойові дії поблизу бази батальйону бойовиків «Кальміус» на півночі міста неподалік залізничного вокзалу. Станція продовжувала приймати і відправляти потяги, але із запізненням на кілька годин.

Наслідки нічного обстрілу: троє загиблих, п’ятеро поранених

Ніч на четвер в обласному центрі знову минула під звуки канонади. Епіцентром вибухів виявився Будьонівський район. Унаслідок потрапляння снарядів тут зруйновано вісім приватних будинків, кілька господарських споруд і гараж. Загинули троє мешканців району і ще п’ятеро дістали поранення різного ступеня тяжкості. У школі № 137, яка опинилася в зоні обстрілу, вилетіли шибки, повідомили в міській раді.

Вибухи та стрілянину чули й мешканці південної частини міста. Снарядами знищено два житлові будинки в селищі Мандрикіне, пошкоджено газопровід. Потерпілих немає. Уранці в четвер у місті лунали артилерійські вибухи та автоматні черги.

Напередодні в місті зник мобільний зв’язок оператора МТС. У компанії пояснили це пошкодженням обладнання, відремонтувати яке через бойові дії не вдавалося. Крім того, в міській раді повідомили про те, що комунальний транспорт переходить на скорочений режим роботи — через те, що із настанням темряви починаються обстріли. Виняток зроблено лише для маршрутів, які прямують до залізничного вокзалу.

Донецька область.

Інваліди-переселенці зі Слов’янська і Краматорська повернулися додому.

Фото надане Донецькою обласною організацією інвалідів.