Гудіння літаків, вибухи і стрілянина — такою була ніч на середу в Донецьку. Про роботу авіації повідомляли мешканці кількох районів. За припущеннями, авіаудари завдали по базах бойовиків у районі аеропорту, на заході та півдні міста. Сепаратисти продовжували обстрілювати позиції українських військових із важкої артилерії, встановленої в житлових кварталах.

Епіцентром стали Петровський і Кіровський райони міста, де загинули щонайменше троє мирних мешканців. «Одразу після початку обстрілу зникло світло й Інтернет. Я була вдома і чула вибухи. Найбільше руйнувань — на відстані однієї зупинки від мене. Снаряди потрапили до ринку, до школи, зруйнували кілька кіосків і маленьких магазинчиків. Упали посеред багатоповерхівок по вулиці Островського. Знайома саме їхала в маршрутці, коли почали стріляти — впала на долівку й закрила голову руками. Водій забрав людей на зупинці й рвонув вулицею», — розповіла «Голосу України» мешканка мікрорайону «Текстильник» Ганна.

За інформацією міської ради, внаслідок артилерійських обстрілів пошкоджено багато житлових будинків та інфраструктуру. Снаряд пробив дах і залізобетонне перекриття п’ятиповерхового будинку по вулиці Текстильників і не розірвався. Мешканців терміново евакуювали, вранці сапери розпочали знешкодження снаряда. Знищено дах адміністративної будівлі поруч, після чого спалахнула пожежа. Повністю згорів приватний будинок по вулиці Чорногорській, у сусідньому немає даху, вибито вікна і двері. Також знищено житловий будинок по вулиці Льотчиків. Від обстрілу потерпіли торговельні точки на ринку «Меркурій» і школа № 97. Поруч пошкоджена котельня і частина теплотраси. Через влучення снаряда виникла пожежа на полігоні твердих побутових відходів у Петровському районі. Пожежні не змогли потрапити до місця виникнення пожежі через обстріли, і полум’я розповсюдилося на площі 1000 квадратних метрів. Лише о 6.30 у середу пожежні розпочали ліквідацію займання.

У районі вулиці Сєченова, де вночі було завдано авіаудару, на дорозі утворилася воронка діаметром 4 метри і глибиною 1,5 метра. Осколками пошкоджено газопровід, сапери знешкоджували вранці ще один снаряд, який не розірвався.

Донецька область.

ТИМ ЧАСОМ

Відкрито новий понтонний міст поблизу села Закотне Краснолиманського району, де в червні точилися запеклі бої. Терористи, які залягли в селі, а в кожному дворі встановили міномети, підірвали стаціонарний міст через Сіверський Донець — щоб зупинити сили АТО. Після визволення села військові Державної служби спеціального транспорту спорудили понтонну переправу завдовжки майже 100 метрів. Тепер автомобілістам не потрібно робити об’їзд у десятки кілометрів. Перед початком будівництва територію ретельно перевірили сапери.

 

За словами міністра інфраструктури Максима Бурбака, який взяв участь у відкритті споруди, відомство розпочало проектні роботи за всіма підірваними бойовиками мостами. Відновлення зруйнованої інфраструктури Донбасу — на особистому контролі перших осіб держави. Голова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута відзначив, що терористи цілеспрямовано знищують автомобільні й залізничні мости, руйнують об’єкти комунального господарства. Обласна влада разом з урядом активно працює над якнайшвидшим відновленням пошкоджених об’єктів. Для цього залучатимуться не лише бюджетні кошти, а й допомога міжнародних організацій.

 

На знімку: Донецьк. Унаслідок обстрілу терористів на ринку «Меркурій» постраждали торговельні точки.

 

Фото Юлія ЗОЗУЛІ (Укрінформ).